© Foto: RTV Ideaal (archief)

Tijdens de lintjesregen voor koningsdag 2024 kregen maar liefst 2 bijzondere inwoners uit de gemeente Oude IJsselstreek een koninklijke onderscheiding van waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam. Het gaat om de volgende inwoners:

Harry Jansen uit Etten
Als eerste werd Harry Jansen verrast met een bezoekje van de wnd. burgemeester in Café ’t Centrum in Silvolde. Harry is een vrijwilliger die je regelmatig tegenkomt in de dorpsgemeenschap en verenigingen van Etten. Vanaf zijn lidmaatschap in 1964 zet hij zich in voor Schietvereniging Diana in Etten. Hij doet allerlei klussen, zoals het onderhoud van de schietkelder en schietbanen en hij begeleidt de jeugd en leidt ze op tot goede schutters, waarbij veiligheid altijd voorop staat. Daarnaast was hij bestuurslid en voorzitter, maakte deel uit van de bouwploeg voor de nieuwe accommodatie (toen de oude was afgebrand) en was daar dagelijks aanwezig om te helpen.

Vanaf 1978 was Harry tien jaar lang jeugdtrainer en scheidsrechter bij Voetbal Vereniging Etten. Toen hij in 2004 met pensioen ging, stortte hij zich op diverse vrijwilligerswerkzaamheden. Ook was hij medeoprichter van de klusploeg van VV Etten, iets wat hij nu nog wekelijks doet. Mede daardoor ziet Sportcomplex de Treffer er verzorgd uit. Ook is hij benoemd tot erelid van VV Etten.

De inzet van Harry beperkt zich niet tot de sportverenigingen alleen. Hij versterkt ook de geloofsgemeenschap Heilige Martinus Etten en is wekelijks collectant bij vieringen. Samen met anderen draagt hij zorg voor de kerstsfeer in en om de kerk in Etten. Op winterse dagen is het kerkplein voor iedereen begaanbaar omdat er al vroeg sneeuw is geschept en zout is gestrooid. Harry is ook collectant voor de vastenactie. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel, bijvoorbeeld een ontwikkelingsproject in Gambia. Harry is er zelf naartoe gereisd om projecten te bekijken, zoals een school, een medische post en een waterput.

Zijn beroepsmatige achtergrond is de metaalbewerking. Dat komt nu goed van pas. Zijn prachtig gesmede, zevenarmige kaarsenstandaard wordt nog regelmatig ingezet bij vieringen en is een sieraad op het priesterkoor waarvoor hij ook het metalen hekwerk heeft gesmeed. Harry wordt getypeerd als een aimabele man, die niet alleen meedenkt, maar ook gevraagd of ongevraagd de handen uit de mouwen steekt. Zijn inzet en enthousiasme zijn redenen voor Zijne Majesteit om hem te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

© Foto: gemeente Oude IJsselstreek

Thea Smees uit Varsseveld

Het tweede bezoek leidde naar het huisadres van Thea Smees in Varsseveld. Ruim veertig jaar is Thea vrijwilliger in de ouderenzorg in Varsseveld en de buurtschappen. Ze begon met koffieschenken in woonzorgcentrum De Bettekamp in Varsseveld. Gaandeweg breidde haar hulp zich uit naar het helpen bij broodmaaltijden en sjoelen en andere hand- en spandiensten. Doordat ze het dialect goed spreekt, schept het vertrouwen in de persoonlijke benadering van menig bewoner.

Ook was Thea jaren actief als vrijwilliger bij de ouderen oppasdienst in Varsseveld en omstreken. Deze oppasdienst is er voor ouderen die wachten op een plek in het verzorgingstehuis en tot die tijd nog thuis bij de kinderen wonen. Destijds werd je dan vrijwilliger genoemd, tegenwoordig wordt je in dit soort gevallen betiteld als mantelzorger. Ook hier wist Thea, tijdens een koffiemoment of spelletje, en zeker ook als gesprekspartner, bij menigeen een glimlach op het gezicht te toveren. Ze gaf hun levens wat meer glans. Door haar aanwezigheid en waardevolle aanwezigheid, ontlaste zij ook de naasten en familie. Dankzij haar goede zorg, konden zij zonder zorgen een avondje uit gaan.

Thea’s hulp houdt niet op bij de landsgrenzen. Toen ze hoorde dat Caritas Achterhoek hulp bood aan het dorp Ciacova, een streek in Roemenië, waar de armoede nog overheerst, kwam ze in actie. Al circa twaalf jaar brengt ze jaarlijks dozen vol zelf gemaakt breiwerk voor kinderen naar Caritas Achterhoek. Ook draagt ze jaarlijks een steentje bij aan de jaarlijks terugkerende schoenen-cadeautjesdozen-actie, door zelf een aantal dozen te vullen met cadeautjes. Deze dozen worden door Caritas Achterhoek onder meer in Roemenië afgegeven bij scholen, ziekenhuizen en weeshuizen.

Tussendoor maakt ze zich ook nog verdienstelijk als collectant en wijkhoofd van het collecteteam Varsseveld voor de KWF Kankerbestrijding. Bovenstaande taken en haar enorme enthousiasme zijn reden voor de Koning om haar te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

© Foto: gemeente Oude IJsselstreek