© Foto: Politie

3-MMC is de meest gebruikte drug in Oost Gelre. Dat concludeert de gemeente na rioolwateronderzoek. Burgemeester Anette Bronsvoort maakt zich volgens Omroep Gelderland grote zorgen: “Het lijkt wel of drugsgebruik normaal is tegenwoordig, maar dat is het natuurlijk niet. Het heeft grote gevolgen, omdat het zo verslavend is.”

Oost Gelre wil het drugsgebruik de kop indrukken, zegt Bronsvoort. Ze geeft daarbij aan dat de gemeente daar al een hele tijd mee bezig is. Zo is eind 2022 de motie Drugs d’r uut! aangenomen. De gemeenteraad wil daarmee drugsgebruik verminderen en harder aanpakken. “We doen al heel veel preventief. We geven voorlichting, maar ook de politie doet veel. Maar eigenlijk hadden we behoefte aan meer feiten. Welke drugs worden gebruikt? Hoe groot is het probleem? Wat is er aan de hand? Daarom hebben we een rioolwateronderzoek laten uitvoeren”, vertelt de burgemeester.

Een onderzoeksbureau heeft in november zes dagen lang monsters genomen van het rioolwater in de gemeente. Dat gebeurde bij de zuiveringsinstallatie in Lichtenvoorde en bij het gemaal in Groenlo. Het overgrote deel van de inwoners zijn hierop aangesloten. Uit het onderzoek blijkt dat van alle drugs die in het rioolwater zijn aangetroffen, 3-MMC – ook wel bekend als ‘poes’ en ‘miauw’- het meest is gemeten.

Het onderzoek zegt overigens niets over de gebruikers. Over de doelgroep is dan ook niks bekend. Wel is duidelijk te zien dat er een piek is in het weekend.