33 schilderijen uit het Rijksmuseum zijn voor het eerst te zien in Stedelijk Museum Zutphen tijdens ‘Hete Vuren, schatten uit het Rijks’. Hete Vuren is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet.

De schilderijen die zijn uitgekozen voor Hete Vuren zijn vooral werken uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Er zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van minder bekende kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Huiselijk vuur wordt verbeeld in huiselijke taferelen, zogenoemde genrestukken van Hollandse bodem, waarin haardvuur en kaarslicht een hoofdrol spelen. Bij ambachtelijk vuur zien we werkplaatsen zoals die van een hoefsmid en een bakker.

In de tentoonstelling is ook het historische zilver gemaakt door Zutphense zilversmeden te zien. Het vernietigende vuur toont de keerzijde: vuur is de bron van alle beschaving maar kan deze ook vernietigen, zoals te zien in schilderijen met zeeslagen en brand.

© Foto: Johannes Tavenraat (het onweer, olieverf op paneel)