Vordense wijnboer tevreden over wijnseizoen
donderdag, 23 september, 2021

Verschillende enthousiaste plukkers gingen woensdag de wijnranken van Wijnhoeve Elanova in het buitengebied van Vorden in om te beginnen met de eerste oogst van dit seizoen. Ondanks de weinige zonnige dagen deze zomer is wijnboer Rob Roth tevreden over de kwaliteit van zijn druiven.

De wijnboer krijgt bij het oogsten hulp van verschillende enthousiaste plukkers. “Mensen die hier kamperen of hier gekampeerd hebben of juist even terug komen om mee te helpen plukken”, beschrijft Roth de helpende handen. “Ook zijn er vandaag veel buren en vrienden. En mijn moeder van inmiddels 93 mag ik echt niet overslaan want dan wordt ze boos.” De moeder van de wijnboer had deze dagen al vast gezet in haar agenda. “Ik vind het altijd een feest en daarom heb ik ook tegen mijn zoon gezegd dat ik het niet wilde missen”, laat de moeder weten. Zelf is ze ook een groot liefhebber van de wijnen van haar zoon: “Ik drink iedere dag rond een uur of half vijf een glas wijn, Achterhoekse wijn.”

Of de geplukte druiven ook zorgen voor goede wijn weet Roth komende zomer pas. “We hebben het wel eens slechter gehad, maar het is echt een goede kwaliteit dit jaar”, aldus de Achterhoekse wijnboer. “Ik zie erg uit naar het eindresultaat, maar dat weten we volgend jaar juli pas.”

Foto: REGIO8

Zelf appels plukken tijdens de Appelplukdagen
woensdag, 22 september, 2021

September is de tijd om appels en peren te oogsten. Om dit te vieren worden er door het gehele land de fruitigste plukdagen georganiseerd. Voor jong en oud dé ultieme kans om kennis te maken met appel & perenrassen, het oogsten van het fruit en een kijkje te nemen in de boomgaard. Langs de IJssel tussen Doesburg en Zutphen liggen de boomgaarden van de familie Horstink, uniek voor de Achterhoek. Al sinds 1928 wordt hier met zorg en liefde fruit geteeld. Waar eerst de hoogstambomen stonden, is nu een modern fruitteeltbedrijf met 16 ha appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien.

Tijdens de Appelplukdagen is Fruitbedrijf Horstink opengesteld voor publiek. Je kunt een wandeling maken door de boomgaard of tegen vergoeding zelf je appels plukken. Er zijn kramen met leuks en lekkers, demonstraties, uitleg en proeverijen in de gezellige boerderijwinkel. Kinderen kunnen spelen op het springkussen, in de grote zandbak of zich laten schminken.

De Appelplukdagen bij Fruitbedrijf Horstink zijn op zaterdag 25 september van 9:00 tot 16:00 uur en zondag 26 september van 10:00 tot 16:00 uur.

OldStars Tennis: Complete work-out én tennis in één
woensdag, 22 september, 2021

Een bal die minder snel gaat en de mogelijkheid om die twee keer te laten stuiteren. Dit zijn twee wezenlijke onderdelen van OldStars Tennis. Op 28 september start ervaren trainer Loet Baard opnieuw met deze tennistrainingen op de tennisbanen van het Vordens tennispark.

Bij OldStars Tennis is iedereen welkom. De training is gericht op de leeftijdsgroep 55+. De training biedt voor alle niveaus genoeg uitdaging. Naast het tennisspel is er veel aandacht voor lenigheid, stabiliteit, brain-training en coördinatie. Dus een complete work-out met balanceren, krachttraining, denkspelletjes en veel oefeningen, al dan niet met racket en bal.

Er zijn geen kosten verbonden aan de eerste keren dat er wordt meegespeelt. De training is iedere dinsdag op het Vordens tennispark.

Sociaal Team Zelhem weer in Oranjehof
woensdag, 22 september, 2021

Vanaf 4 oktober 2021 houdt het sociaal team Zelhem de spreek- en inloopuren weer in De Oranjehof in Zelhem. De ventilatie in de ruimtes is verbeterd voor een gezonder binnenklimaat. In de maand september kunt u het Sociaal Team bezoeken op de tijdelijke locatie in De Brink aan het Stationsplein.

Als u vragen hebt of hulp kunt gebruiken op het gebied van zorg, welzijn en werk, dan kunt u terecht bij één van de sociale teams in de gemeente Bronckhorst. Er zijn verschillende manieren om in contact komen met een sociaal team.

Met dialect op de koffie
woensdag, 22 september, 2021

Op zondag 3 oktober organiseert de Dialectkring Achterhook en Liemers weer een aflevering van het programma “Met dialect op de koffie”. Op deze morgen treedt de streektaalband “GoedVolk” op. De band speelt luisterliedjes, die worden afgewisseld met verhalen in het Nedersaksisch.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 uur tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree is 8,00 euro per persoon inclusief 2 kopjes koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn van harte welkom. Bij de ingang wordt u gevraagd naar een geldig coronatoegangsbewijs en legitimatiebewijs.

Music Stages presenteert Dido en Aeneas in Zutphen
woensdag, 22 september, 2021

Music Stages presenteert Dido en Aeneas: een nieuwe productie van één van de mooiste barokopera’s aller tijden live in Zutphen, Veere en Utrecht op vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober 2021. Met het Nationaal Jeugdkoor, orkest en vooruitstrevende makers van nu creëert Music Stages (het Amsterdamse muziekproductiehuis ontstaan vanuit musici van het Koninklijk Concertgebouworkest) een eigentijdse opera die niet alleen muziekliefhebbers maar ook een nieuwe generatie publiek zal boeien.

Stage director Peter Leung en de talentvolle componiste Meriç Artaç werken voor het eerst samen om het eeuwenoude verhaal te herinterpreteren. Sopraan Irene Verburg vertolkt Dido, de jonge danseres Amber van Steeg van De Nationale Balletacademie vertolkt haar jonge alter ego, de jonge talentvolle tenor Steven van der Linden zingt Aeneas en de Britse sopraan Elisabeth Hetherington de rol van Belinda. Overige solo’s worden ingevuld door talentvolle zangeressen uit de Nationale Koren. Over de online première op 1 mei 2021 schreef Theaterkrant: “Een online opera met een gouden randje”.

Dido en Aeneas gaat op 1, 2 en 3 oktober 2021 live in Hanzehof in Zutphen, Grote Kerk in Veere en Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Foto: Emelie Schäfer

Laatste uitzending ”Dialect, muziek en praot” met Gerbert Abbink
woensdag, 22 september, 2021

Zondag 3 oktober wordt de laatste uitzending van ”Dialect, muziek en praot” uitgezonden op Radio Ideaal. Gerbert Abbink heeft voor dit programma 12 jaar en 625 uitzending lang de muziek en de presentatie verzorgd met de eerste 4 jaar Jan Wolsink aan de techniek. Jan Saalmink heeft dat daarna de laatste jaren voor zijn rekening genomen en tevens de verhalen en gedichten verzorgd. De uitzendingen van ”Dialect, muziek en praot” waren er elke zondagmorgen van 11:00 uur tot 12:00 uur.

Tot er een nieuwe presentator is zullen er uitzendingen uit de coranatijd worden uitgezonden zodat het dialectprogramma niet op de zondagmorgen ontbreekt.

Getuigen gezocht na aanrijding in Doetinchem
woensdag, 22 september, 2021

Dinsdag omstreeks 17.30 uur heeft er een aanrijding plaats gevonden tussen een BMW en een fietskoerier met een fel gele fiets met warmhoud koffer. Deze aanrijding heeft plaatsgevonden op de Nieuweweg bij de kruising J.F. Kennedylaan in Doetinchem.

De politie is op zoek naar getuigen en vraagt daarom een ieder die wat gezien heeft dit te melden via 0900-8844.

Eerbetoon aan Maïté Duval en Thierry de Voogd in Musea Zutphen
woensdag, 22 september, 2021

De beeldhouwster Maïté Duval liet na haar overlijden in 2019 een schitterend oeuvre achter van grote bronzen vrouwenfiguren, kleine études en tekeningen. Museum Henriette Polak ontving een ruimhartige schenking uit haar nalatenschap. Van 2 oktober tot en met 7 november is die te bekijken in het museum aan het ’s Gravenhof in Zutphen.

Deze tentoonstelling is een postuum eerbetoon aan beeldhouwster Maïté Duval (1944-2019) en haar partner schilder Thierry Rijkhart de Voogd (1944-1999). Dit bijzondere kunstenaarsechtpaar reisde in 1968 vanuit Frankrijk naar Nederland om hier een jaar door te brengen, maar ze bleven voorgoed. In Voorst en Zutphen bouwden zij hun leven op, met hun gezin en werk als beeldend kunstenaar.

Animals & Friends in Poppodium DRU Industriepark
woensdag, 22 september, 2021

In 1964 overspoelde rock & roll de wereld. Naast The Beatles en The Rolling Stones was de band The Animals blikvanger met een gloednieuwe stroming rhythm & blues, die de hele wereld in zijn greep nam. ‘Houe of the Rising Sun’ is anno nu nog altijd een klassieker, die jarenlang in de top 10 stond van de Top 2000. The Animals was de tweede Britse band die aan de top kwam van de Amerikaanse hitlijsten, met een miljoenenverkoop van deze legendarische single. Hierna had de band meer dan twintig top 10-hits over de hele wereld.

Zondag 10 oktober doen zij het poppodium op het DRU Industriepark aan. Het optreden begint om 20.30 uur. Kaarten zijn voor 19,50 euro in de voorverkoop verkrijgbaar in het DRU Inspiratiepunt/VVV op het DRU Industriepark, telefonisch via 0315-200150 of via de website. Bezoekers dienen rekening te houden met het tonen van een coronatoegangsbewijs. Op de website staat onder ‘nieuws’ alle informatie hierover.

LEADER Achterhoek presenteert boek: 50 ijzersterke projecten
woensdag, 22 september, 2021

Tussen 2016 en zomer 2021 subsidieerde LEADER Achterhoek maar liefst 50 ijzersterke projecten, die allemaal bottum-up tot stand zijn gekomen. Marieke Frank, voorzitter LEADER Achterhoek en wethouder gemeente Oost-Gelre: “Sinds september 2018 ben ik de voorzitter van de Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER Achterhoek. Ik kijk heel positiefterug op de afgelopen drie jaar, het is bijzonder om binnen L EADER samen te mogen werken met de leden van de LAG en initiatiefnemers van projecten; mensen die nadenken over wat hun omgeving nodig heeft.”

“De initiatiefnemers realiseren mooie projectvoorstellen waar we in de Achterhoek echt wat aan hebben. Ik geniet van al die Achterhoekers die zoveel liefde voor hun geboortegrond of woongebied hebben, dat ze zich er voor in willen zetten en met projecten aan de slag gaan. Gedurende deze LEADER periode hebben we een diversiteit aan mooie projecten langs zien komen. Van pumptrackbaan tot kaasmakerij, van Stadsboerin tot grensoverschrijdend evenement en van molen tot creatieve herbestemming van kerken. Het zijn waardevolle projecten waar je aan kunt afzien dat mensen er echt werk van maken.”

Jurre Tadema nieuwe kinderburgemeester van Aalten
woensdag, 22 september, 2021

Vanaf woensdag 22 september heeft de gemeente Aalten een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester. Tijdens een spannende middag in de raadszaal koos de jury voor Jurre Tadema uit Dinxperlo als nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Aalten. De kinderraad wordt gevormd door alle kandidaten. Het komende (school)jaar vertegenwoordigen zij alle kinderen van de gemeente Aalten.

Kinderburgemeester Jurre zit in groep 8 van basisschool IKC De Bosmark zijn slogan is: ‘Sport, spelen en meer groen, samen gaan we het doen’. Na een korte pitch van de kandidaten volgde een quiz met waar/niet waar vragen. Toen het tijd was voor de eerste pauze vertelde voormalig kinderburgemeester Novin Mateman over haar ervaringen van het afgelopen jaar.

Boete voor voeren van dieren in Doetinchem
woensdag, 22 september, 2021

Personen kunnen in drie Doetinchemse parken beboet worden als zij dieren voeren. Het gaat om het Canadapark, het Bonanzapark in Overstegen en de vijver Beukenhage, op de locaties stonden al borden.

“Dit heeft echter enkel een waarschuwend karakter”, laat de gemeente weten over de eerdere situatie met bebording. Nu wordt het volgens Doetinchem ook mogelijk om personen te beboeten bij een overtreding. De gemeentelijke organisatie Buha wil het controleren op voeren uitvoeren tijdens de huidige rondes die gemaakt worden door de natuurterreinen. Het handhaven zal volgens de gemeente plaatsvinden zoals dat ook gebeurt op het visverbod.

Het verbod is volgens de gemeente nodig omdat het voeren met name slecht is voor watervogels: “Het zorgt voor overlast van met name ganzenfeces, de waterkwaliteit van vijvers vermindert waardoor vissen sterven, de oever verloedert en het trekt ongedierte aan wat op haar beurt weer een risico voor de volksgezondheid vormt.”

Foto: REGIO8

Bronckhorst wil stadje verwarmen met biogas
woensdag, 22 september, 2021

De gemeente Bronckhorst ziet kansen om onder meer oude woningen in het monumentale stadje Bronkhorst te verwarmen met biogas. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat is ondersteund door 8RHK Ambassadeurs en plaatselijke ondernemers.

“Onderzocht is in hoeverre het mogelijk is aardgas te vervangen door biogas”, laat de gemeente Bronckhorst weten in een persbericht. Melkveehouders met meer dan honderdvijftig koeien in de omgeving van Steenderen zijn benaderd om deel te nemen aan het project. De mest van de boerenbedrijven kan worden ingezet als bron voor biogas. De vergisters bij de verschillende boeren moeten dan door Waterstromen worden verbonden met een biogasleiding. Het bedrijf wekt momenteel al biogas op bij de zuiveringsinstallatie in Olburgen.

Het onderzoek laat zien dat de levering van biogas aan woningen en het bedrijf Friesland Campina een ‘zeer haalbare optie’ is. Bronckhorst geeft wel aan dat biogas voor de meeste huizen geen oplossing biedt qua verwarmen. Het is met name interessant voor de oudere woningen in het stadje Bronkhorst, in de nabijheid van Olburgen en Steenderen. “Deze haalbaarheidsstudie is een eerste stap in de realisatie van het project”, aldus de gemeente. “Het zal nog jaren duren voordat er werkelijk biogas uit de leiding komt.”

Foto: REGIO8 (archief)

Jaarlijkse Fruitshow Museumtuin ’t Olde Ras Doesburg
woensdag, 22 september, 2021

We hebben je te lang moeten missen en kunnen bijna niet wachten om ons mooie fruit te laten zien. Honderden appel- en perenrassen liggen dit jaar weer klaar om bewonderd te worden. Ogen te kort komen is ons doel voor deze show. Zintuigen moeten bedwingen op weg naar de proeftafels waar je zelf mag proeven, ruiken en beleven. Lekker zitten bij de brandende haard met een kopje koffie en onze inmiddels beroemde appeltaart of soep en een vers broodje. Op zaterdag 13 en zondag 14 november 2021 nodigen wij je uit dit bij en met ons te komen beleven.

In het tweede weekend van november wordt in ons unieke museum in Doesburg weer een grote
tentoonstelling gehouden onder de titel ‘Verleden tot Heden’. Traditie getrouw zullen tal van oude, maar ook nieuwe fruitrassen te bewonderen zijn, waaronder erg veel bijzonder zeldzame exemplaren. Er zijn zowel hand- als moesappelen, hand- en stoofperen, kweeperen, mispels, sierfruit e.d. te bewonderen. Van vele oude rassen onbespoten fruit zijn de vruchten gratis te proeven en te koop. Buiten starten we weer met boomverkoop in onze bruisende kwekerij.