Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Stijlgroep en Theo van Doesburg

20 maart @ 20:00 - 22:00

EUR 5,00

De komende ledenbijeenkomst van Nut Zelhem op 20 maart zal kunsthistorica Iris Maalderink een lezing houden over Theo van Doesburg, pseudoniem van Christian Emil Marie Küpper, bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers en propagandisten van de abstracte kunst in de 20e eeuw.

Hij richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op. Naast schilder was Van Doesburg ook actief als dichter en romanschrijver, typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect. Het bekendst is Van Doesburg geworden door zijn samenwerking met onder andere de schilders Piet Mondriaan en Bart van der Leck en de ontwerper Gerrit Rietveld. Samen met andere kunstenaars hebben zij gezorgd voor de ontwikkeling van De Stijl, waarbij het gebruik van primaire kleuren en van horizontale en verticale lijnen vlakken centraal stond. Maar hij had meerdere talenten: hij organiseerde meerdere tentoonstellingen, gaf tekenlessen en schreef meerdere boeken. Minder bekend is dat hij verbonden was aan het Duitse Bauhaus. In 1920 had hij in Berlijn een ontmoeting met de directeur van het Bauhaus, Walter Gropius en enkele van zijn assistenten en studenten. Tijdens deze bijeenkomst liet Van Doesburg werk zien van De Stijl en Gropius vertelde over de activiteiten van het Bauhaus. Na een creatief en bewogen leven overleed hij op 47-jarige leeftijd in Davos.

De bekende Zelhemse kunsthistorica Iris Maalderink vertelt over het bewogen leven van Theo van Doesburg en neemt de bezoekers mee langs de kunstwerken die door hem en zijn tijdgenoten zijn gemaakt. De lezing vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur. De entree is gratis voor leden maar anderen zijn welkom tegen betaling van € 5,00.

© Foto: compositie

Gegevens

Datum:
20 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
EUR 5,00

Locatie

Jaimy’s restaurant
Burgemeester Rijpstrastraat 10,
Zelhem,
+ Google Maps