Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ in de Remigiuskerk

17 juni - 10 september

De landelijk reizende expositie ‘Componisten in oorlogstijd’ is van 17 juni t/m 10 september te zien in de Remigiuskerk in Hengelo. In de tentoonstelling worden de levens van twintig in de Tweede Wereldoorlog vervolgde musici belicht.

De componisten werden vervolgd om hun afkomst of standpunten, doken onder, gingen in het verzet of werden gedeporteerd. Acht componisten hebben de oorlog niet overleefd. Tijdens de oorlog was hun werk verboden; na de oorlog werden hun namen en hun composities vergeten. Op initiatief van de Leo Smit Stichting krijgen de componisten een podium in de Remigiuskerk te Hengelo.

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren.

Er is van alle componisten muziek te horen via een QR-code op de tentoonstellingspanelen. Ook worden er op beeldschermen korte films vertoond van jonge musici die deze werken uitvoeren.

© Foto: Leo Smit Foundation

Gegevens

Begin:
17 juni
Einde:
10 september

Locatie

Remigiuskerk
Kerkstraat 42
Hengelo (Gld.),
+ Google Maps