Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie “Hoe het was in de klas” bij Museum Smedekinck

26 juni - 25 augustus

EUR 5,00

Bij Museum Smedekinck is t/m 25 augustus 2022 de expositie “Hoe het was in de klas” te zien. Het gaat om een tentoonstelling van oude schoolplaten en “nuttige handwerken”.

De tentoonstelling bestaat voor het grootste gedeelte uit oude schoolplaten. Deze werden van circa 1850 tot in de tweede helft van de 20ste eeuw in het lager onderwijs gebruikt als illustratie bij de verhalen die de meester of juffrouw vertelde. De in totaal 17 platen zijn bijna allemaal geschonken door de voormalige Wolfersveenschool. Te zien zijn onder andere de platen “In het bos” en “In sloot en plas” van het onderwerp “natuur” en “Ludger predikt in de Groninger gouwen” en “Slag bij Nieuwpoort” van het onderwerp “geschiedenis”.

In twee kleinere vitrines liggen de “nuttige handwerken” uitgestald. De meeste zijn vroeger door meisjes op de lagere school gemaakt. Het zijn onder andere breiwerkjes, een breilap met een groot aantal patroontjes, smokwerk, merklapjes, een borduurwerkje uit 1899 en een oefenlap waarvan alles met de hand is genaaid, zoals bijvoorbeeld de naden, knoopsgaten en het verstelwerk. Alle tentoongestelde voorwerpen komen uit het depot van het museum.

Meer informatie is te vinden op: www.museumsmedekinck.nl.

Foto: Eén van de tentoongestelde schoolplaten. Foto: Betsy Maatkamp

Gegevens

Begin:
26 juni
Einde:
25 augustus
Kosten:
EUR 5,00
Site:
www.museumsmedekinck.nl

Locatie

Museum Smedekinck
Pluimersdijk 5
Zelhem,
+ Google Maps