Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Film over Verblifa bij Beeld en Geluid

25 november

Op donderdag 25 november is het 75 jaar geleden dat Verblifa, de Verenigde Blikfabrieken, een vestiging opende in Doesburg. Het bedrijf zou uitgroeien tot een van de grootste werkgevers van de Hanzestad. In Nederlandse huishoudens en musea zijn tot op de dag van vandaag koffiebussen, theebussen, beschuitbussen en sigarendoosjes en andere producten van Verblifa te vinden.

Beeld en Geluid in Den Haag bijvoorbeeld heeft een uitgebreide collectie Verblifaproducten die te maken hebben met de PTT, voormalige posterijen. Het gaat daarbij om brievenbussen, postzegelautomaten en naamborden. Conservator Anja Tollenaar dook samen met met HetHuisDoesburg in de collectie en maakte een filmpje. Dat is te bekijken via de website van Beeld en Geluid.

In Doesburg is er, ook jaren na de definitieve sluiting, nog veel dat aan het bedrijf herinnert. Op het terrein van het bedrijfsgebouw aan de Koepoortdijk zijn Hubo en Kuehne + Nagel gevestigd. Op de Kraakselaan, bij het Rotra-kantoor, prijkt nog altijd de naam ‘De Blikvanger’ en op het industrieterrein tussen Angerlo en Doesburg vinden we Silgan White Cap Nederland. Het verhalenplatform Doesburg Vertelt laat in zijn novembereditie zien hoe een bedrijf als Verblifa zich ten tijde van de Wederopbouw ontwikkelde. Oud-medewerkers vertellen over hun jaren bij het bedrijf, in een tijd waarin bedrijfsjubilea van 25 of 40 jaar geen uitzondering vormden.

Bezoek voor het filmpje de website beeldengeluid.nl of kijk voor meer informatie op doesburgvertelt.nl

Gegevens

Datum:
25 november

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *