Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gelders kampioenschap vendelen in Didam

24 maart @ 10:00 - 19:00

Het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor (GKVI) is op zondag 24 maart in de Markthal in Didam. De organisatie van het evenement is in handen van schutterij Sint Martinus uit Greffelkamp.

Vendelen is een traditie die al honderden jaren wordt uitgedragen door schutterijen uit binnen- en buitenland. Tijdens het Gelders kampioenschap krijgen deelnemers precies vijf minuten om de verplichte slagen te maken. Ze mogen dit aanvullen naar eigen inzicht. Er moet wel een goede volgorde in zitten om het gebed goed uit te beelden.

Na vijf minuten zegt de commandant: ‘vaandel aan de voet’, en luidt er een daverend applaus van het publiek. Dan klinkt het commando ‘over de schouder vaandel’ en mogen de vendeliers met een afmars het veld weer verlaten. Twee juryleden beoordelen of alle slagen goed gemaakt worden. Ze kijken bijvoorbeeld of de vlag netjes horizontaal gaat en of die niet valt. Maar ook het uiterlijk en de presentatie van de deelnemers tellen mee in de beoordeling.

De officiële opening is om 09.00 uur en om 09.30 uur beginnen de wedstrijden. Dit duurt tot 16.30 uur. Om 17.30 uur volgt de prijsuitreiking.

Een dag eerder, op zaterdag 23 maart, houdt Schutterij Sint Martinus majorettewedstrijden in de Markthal. Dan worden er 72 majorettes van acht verenigingen verwacht. De wedstrijden beginnen om 15.30 uur en om 19.30 uur is de prijsuitreiking.

© Foto: Sint Martinus

Gegevens

Datum:
24 maart
Tijd:
10:00 - 19:00
Site:
www.stmartinusgreffelkamp.nl

Locatie

Markthal Didam
Marktplein 3
Didam,
+ Google Maps