Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Grensoverschrijdende ‘Heimattag’ over tradities en gebruiken

22 juni @ 10:00 - 15:00

€ 12,50

Gebruiken horen voor de meeste mensen bij het dagelijks leven, ze vormen vaak een bindmiddel in de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan de gebruiken bij Volksfeesten of rond huwelijk, geboorte en overlijden. Vooral in kleine gemeenschappen leven gebruiken en tradities vaak voort van generatie op generatie, al veranderen ze natuurlijk ook met de tijd. Ze bieden hoe dan ook houvast, soms troost maar ook vrolijkheid en gezelligheid. Over het thema ‘tradities en gebruiken in Achterhoek en Westmunsterland’ organiseren Kreisheimatpflege Borken en de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland in samenwerking met de Naoberkark Meddo een grensoverschrijdende ontmoetingsdag op zaterdag 22 juni in de Naoberkark te Meddo.

De gasten worden op deze dag welkom geheten door Christel Höink, Kreisheimatpflegerin Borken, en Jan Lanting voorzitter van de Naoberkark. Vervolgens zullen diverse sprekers het thema belichten. Allereerst van Duitse zijde door Volker Tschusche, wetenschappelijk medewerker van Kult een lezing onder de titel “Streelcultuur in de Grensstreek ofwel ‘Brauchtum in der Grenzregion’. Van Nederlandse zijde zal Ria Olijslager uit Lievelde een voordracht houden over gebruiken en tradities in de Achterhoek. Verder zal August Elsinghorst vertellen over het initiatief rond de herbestemming van de kerk en over lokale tradities.

Rond 13.00 uur zal er een gezamenlijke lunch gebruikt worden. Daarna is er gelegenheid onder begeleiding een rondwandeling door de kern van Meddo te maken en wat kleine bijzonderheden te bekijken. Deze grensoverschrijdende Heimattag vindt elke twee jaar plaats, afwisselend aan Duitse en Nederlandse zijde. De bijeenkomst biedt een mooie gelegenheid tot uitwisseling tussen bijvoorbeeld leden van historische verenigingen, musea en liefhebbers van streekcultuur, maar iedereen is welkom ongeacht de achtergrond.

De dag duurt van 10.00 tot ca. 15.00 uur. Deelname aan deze dag kost € 12,50 per persoon, inclusief lunch, koffie/thee. Belangstellenden kunnen zich tot 17 juni aanmelden bij Kreisheimatpflege Borken of bij de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland.

© Foto: Naoberkark

Gegevens

Datum:
22 juni
Tijd:
10:00 - 15:00
Kosten:
€ 12,50

Organisator

Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland
Telefoon
06-12 02 53 84
E-mail
abbinkdiana@gmail.com

Locatie

Naoberkark
Geldereschweg 25
Meddo,
+ Google Maps