Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Grote overzichtstentoonstelling Jeanne Bieruma Oosting in Zutphen en Almen

9 april - 22 augustus

Museum Henriette Polak in Zutphen organiseert samen met vier andere culturele instellingen ‘de Zomer van Jeanne’. Een serie tentoonstellingen over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994).

Jeanne Oosting voldeed volstrekt niet aan de geijkte vrouwelijke en mannelijke stereotypen; ze was krachtig en kwetsbaar tegelijk. Het verhaal over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting wordt verteld in verschillende delen, die elkaar aanvullen en versterken. Samen bieden ze de bezoeker het complete verhaal over haar leven en werk. Elk deel is in een ander museum te zien, namelijk in Museum STAAL in Almen, Museum Belvédère in Heerenveen, Nobilis Centrum voor Prentkunst in Fochteloo (Friesland), Museum Maassluis en Museum Henriette Polak in Zutphen.

In Museum Henriette Polak in Zutphen is een grote overzichtstentoonstelling, met een uitgelezen selectie uit haar veelzijdige oeuvre, aangevuld met foto’s en niet eerder getoonde egodocumenten. Het meeste werk dat bij Museum STAAL te zien is, is afkomstig uit privécollecties.

Jeanne Oosting, Fries van geboorte, woonde en werkte in Friesland, Gelderland, Parijs en Amsterdam. Als kind woonde ze jarenlang op landgoed De Cloese bij Lochem, op latere leeftijd afwisselend in Almen en Amsterdam. Bij de oprichting van Museum Henriette Polak in de jaren zeventig was ze nauw betrokken.

De tentoonstellingen zijn te zien van 9 april tot en met 21 augustus 2022, die in Almen is te bekijken van 9 april tot en met 30 oktober 2022.

Meer informatie is te vinden op www.dezomervanjeanne.nl.

Afbeelding: Jeanne Bieruma Oosting, Zelfportret met palet (collectie Fries Museum)

Gegevens

Begin:
9 april
Einde:
22 augustus
Site:
www.dezomervanjeanne.nl