Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Hanna Bervoets in de Koppelkerk

24 mei @ 20:00 - 22:00

EUR 12,50

Op 26 april stond bij de lezing van Suzanna Jansen het boek ‘De omwenteling of: de eeuw van de vrouw’ centraal. De thema’s die op die goedbezochte avond aan de orde kwamen zorgden voor een golf van herkenning in de zaal. Mooi daarop aansluitend is het boek ‘Leer me alles wat je weet’, van Hanna Bervoets.

Op 24 mei maakt zij haar opwachting in het Literair Café van de Koppelkerk. Qua tijdsgewricht sluiten de boeken van beide auteurs vrijwel naadloos op elkaar aan. Waar Suzanna Jansen verhalende non-fictie schrijft, laat Hanna Bervoets via de verbeelding al evenzeer het verhaal van veel vrouwen tot leven komen.

Suzanna beschrijft via het verhaal van haar moeder hoe vrouwen in de zestiger jaren lijden aan de mysterieuze ziekte die ‘huisvrouwenvermoeidheid’ werd gedoopt. De focus van het boek van Hanna Bervoets ligt op de zoektocht van mensen, veelal vrouwen, naar een diagnose voor en een remedie tegen hun pijnen, waarbij ze opvallend vaak niet gehoord worden door hun huisarts. De protagonist in de roman trekt zich het lot aan van deze vrouwen die vaak ten einde raad zijn. Soms lijkt er niet veel veranderd sinds de zestiger jaren, toen er niet altijd actief werd gezocht naar de oorzaak van de klachten en deze werden toegeschreven aan de zwakte van vrouwen.

De medische zoektocht in de roman van Hanna Bervoets is ingekaderd in een liefdesverhaal dat 4 decennia beslaat; een verhaal waarin Jodie probeert te achterhalen waarom haar geliefde er niet meer is. Het is een overtuigend frame dat verhaaltechnisch een mooi tegenwicht biedt aan de vele medische perikelen waar de lezer mee geconfronteerd wordt. De zoektocht van Jodie wordt de zoektocht van de lezer. Bovendien wordt de lezer uitgenodigd om na te denken over ‘de staat van de macht’ van het medisch circuit en het denken over ziekte en gezondheid in Nederland.

Classica, historica en rector van College Schaersvoorde in Aalten, Laurien Crump zal in gesprek gaan met Hanna Bervoets. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop € 10,- en aan de deur € 12,50. Meer informatie is te vinden op de website van de Koppelkerk.

© Foto: Klaas Hendrik Slump

Gegevens

Datum:
24 mei
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
EUR 12,50
Site:
www.koppelkerk.nl

Locatie

Koppelkerk Bredevoort
Koppelstraat 35
Bredevoort, Nederland
+ Google Maps