Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Heiligenbeeldenmuseum viert 25 jaar bestaan met Thematentoonstelling

1 april - 30 oktober

EUR 7,50

Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd.

Op 1 april heeft het museum in Kranenburg haar deuren geopend met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

Enerzijds wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen van het museum in die 25 jaar, anderzijds wordt in nauwe samenwerking met de kunstenaar en verzamelaar van kruisbeelden Wim de Mul een bijzondere expositie ingericht waarin het kruis in al zijn vormen wordt belicht. Al ver voor het christendom was het kruis bekend als sacraal symbool: het wielkruis als symbool van de zon, het hakenkruis als teken van geluk en het hengselkruis als teken van leven. Het kruis is dus niet van christelijke oorsprong. Doordat Jezus stierf aan een kruis is dit teken in tal van vormen echter een bijna exclusief christelijk symbool geworden.

De betekenis van het Latijnse kruis, het bekendste christelijke symbool, is afgeleid van het geloof dat Jezus door de Romeinen gekruisigd werd. Het kruis bestond uit een verticaal in de grond gestoken paal waarbij soms een horizontaal stuk aan het verticale deel werd bevestigd. In het christendom wordt in het algemeen aangenomen dat het om een paal met horizontale dwarsbalk ging, zoals meestal wordt afgebeeld. Veel historici zijn echter van mening dat de Romeinen een T-vormig kruis gebruikten waarbij een dwarsbalk op de verticale paal werd bevestigd.

Op de zaterdagen t/m 28 oktober bestaat vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om via de torentrappen van de H. Antonius van Paduakerk de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. Het museum is geopend t/m zondag 29 oktober, iedere dag, behalve maandag, van 12.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs € 7.50, kinderen t/m 12 jaar gratis.

© Foto: Heiligenbeeldenmuseum

Gegevens

Begin:
1 april
Einde:
30 oktober
Kosten:
EUR 7,50
Site:
www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Locatie

Heiligenbeeldenmuseum
Ruurloseweg 101
Kranenburg-Vorden,
+ Google Maps