Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Hoe de Slinge de Berkel voortvarend maakte

28 mei @ 19:30 - 21:30

€ 5,00

De Achterhoek verdroogt: de schade aan natuur en landbouw is groot. Afgelopen winter was juist uitzonderlijk nat. Reden voor natuurorganisatie IVN-Noord-Midden-Achterhoek ‘water en droogte’ als centraal thema te kiezen dit jaar. Ook bij de Berkel zien we de gevolgen van de klimaatverandering. Op dinsdag 28 mei is iedereen die hier meer over wil weten daarom van harte welkom bij de IVN lezing hierover.

Vanuit het Duitse Münsterland bij Rekken stroomt de Berkel Gelderland binnen en voert via Borculo, Lochem en Almen naar Zutphen, waar ze uitmondt in de IJssel. Deze rivier is zowel geliefd, als onontbeerlijk voor planten, dieren en mensen. Ze is de ecologische verbindingszone voor flora en fauna. Voor recreatie biedt ze de mogelijkheid van zwemmen, roeien, kanovaren, zompenvaarten, vissen, etc.

Door de jaren heen zijn vele werken uitgevoerd om de oorspronkelijk onstuimige rivier naar onze hand te zetten. Momenteel gebeurt er veel rondom de Berkel om haar functie onder de huidige omstandigheden te verbeteren. Ing. Jaco van Langen, projectmanager bij ons waterschap WRIJ, schetst allereerst de historie van deze bijzondere waterweg. Hij vertelt hoe de rivier eerst o.a. een kanaal is geworden en nu weer tot een meanderende rivier is teruggebracht. En wat de rol van de Slinge is geweest in de ontwikkeling van de Berkel. 10 jaar geleden was hij betrokken bij het opnieuw meanderen van de Berkel bij Almen en op dit moment is hij actief betrokken bij toekomstige ontwikkelingen. Hij geeft daar graag een toelichting op.

De lezing is voor leden en niet-leden van IVN. Er wordt een geringe toegangsprijs gevraagd. De start is om 19.30 uur. De locatie is De Melktap in Geesteren.

© Foto: IVN

Locatie

De Melktap
Nettelhorsterweg 21
Geesteren,
+ Google Maps