Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Is er een link tussen hygiëne in 2022 en de middeleeuwen?

22 september @ 20:00 - 22:00

EUR 7,50

Alle Nederlanders werden onaangenaam verrast in februari 2020. Opeens was daar het coronavirus. De coronapandemie slingerde ons in meerdere opzichten terug naar het verleden. Naar een tijd waarin de nabijheid van anderen en van groepen gevaarlijk was en een gezondheidsrisico met zich meebracht. Men trok snel vergelijkingen met de Spaanse griepepidemie, die wild om zich heen greep na de Eerste Wereldoorlog. Veel vaker nog werden in media de pest en de ‘middeleeuwse’ tactieken van quarantaine aangehaald.

In het einde van de Middeleeuwen ontwikkelden overal in Europa steden een veelheid aan maatregelen om besmettelijke ziekten te voorkomen.

Nu de ergste en meest ontwrichtende fase van de corona-pandemie in ieder geval voorlopig ten einde lijkt, is het interessant om te kijken naar de middeleeuwse stad met de vraag: zijn er inzichten in hoe men toen omging met publieke gezondheid om met een frisse maar misschien ook kritische blik naar onze eigen toekomst te kijken? Deze lezing zal het nieuwste onderzoek naar dit onderwerp bespreken, om vervolgens een brug naar het heden te slaan.

Dr. Janna Coomans is onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Ze is in 2018 cum laude gepromoveerd op een onderzoek naar publieke gezondheid in laatmiddeleeuwse Nederlandse steden. Zij is een veel gevraagde gastspreker over onderwerpen gerelateerd aan hygiëne.

De lezing vindt plaats op donderdag 22 september om 20.00 uur in de bibliotheek in Lochem. Meer informatie is te vinden op de website van Graafschap Biblìotheken.

Foto: portret Janna Coomans

Gegevens

Datum:
22 september
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
EUR 7,50
Site:
www.graafschapbibliotheken.nl

Locatie

Bibliotheek Lochem
Dr. Rivestraat 3
Lochem,
+ Google Maps