Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Na de pachtboeren, nu de vrouwen

25 november @ 19:30 - 22:00

Onder de titel ‘Na de pachtboeren, nu de vrouwen’ geven de broers Theo en Leo Salemink op donderdag 25 november een lezing over het leven van hun voormoeders.

In 2014 verscheen het boek ‘Ondankbare grond’ van Leo en Theo Salemink. Het boek liet zien hoe de grote geschiedenis vanaf de Tachtigjarige Oorlog tot heden doordrong in het alledaagse leven van één familie, de familie Salemink, eeuwenlang pachtboeren van Huis Bergh. Dat boek volgde de mannelijke lijn, van vader op vader. De broers Salemink hebben op veel plekken in de Achterhoek en Liemers verhalen uit dit boek verteld.
Op 14 november jl. is het boek ‘Vrouwen van het land. Epos van drie dagloonsters’, geschreven door Theo Salemink, verschenen. In dit boek komen de vrouwen aan het woord, van moeder op moeder, terug naar het einde van de 18e eeuw. Deze vrouwen waren geen pachtboerinnen, maar dagloonsters. Arm en vaak analfabeet.

In de lezing wordt met name ingezoomd op drie dagloonsters, voormoeders van Theo en Leo Salemink: Elisabeth Beugel, Catharina Ilting en Johanna Scholten. Zij leefden in Gendringen, Megchelen en Varsselder-Veldhunten, op de grens met wat toen nog Pruisen heette. Ze trouwden met mannen uit Anholt en werkten op de grote pachtboerderijen van Huis Bergh, met name op De Schriek in Megchelen. Ze waren vroom katholiek.

De lezing brengt het leven van deze vrouwen en daarmee van een grote groep vergeten vrouwen uit onze geschiedenis over het voetlicht.

De lezing kan uitsluitend worden bijgewoond na aanmelding via de website www.ecal.nu.
Er zijn geen kosten aan verbonden. De consumpties zijn voor eigen rekening.

 

Foto: Nationaal Archief, collectie Van de Poll

Gegevens

Datum:
25 november
Tijd:
19:30 - 22:00
www.ecal.nu

Locatie

Erfgoedcentum Achterhoek en Liemers
IJsselkade 13
Doetinchem,
+ Google Maps

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *