Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezingen tijdens opening tentoonstelling Mijn Achtergrond, de Achterhoek en migratie, 1580-1940

12 juli @ 14:00 - 16:30

Op vrijdag 12 juli opent het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers een samenvattende tentoonstelling van het project Mijn Achtergrond over migratiestromen in de Achterhoek tussen 1580 en 1940. Tijdens deze middag zullen er twee lezingen worden gehouden.

Karin Sitalsing zal de lezing Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers houden. Mensen van kleur die Loor heten. Of Van Brussel. Of Veldkamp. Witte mensen met blauwe ogen en een Surinaams accent. Welkom bij de Boeroes, een kleine witte minderheid in Suriname, met wortels die grotendeels liggen in de Achterhoek. In het midden van de negentiende eeuw vertrokken een kleine vierhonderd mensen uit het oosten van het land naar de tropen, onder leiding van een ambitieuze dominee uit Elst bij Amerongen. Hun nakomelingen worden Boeroes genoemd. Soms zijn ze nog wit, veel vaker is hun bloed verdund, hun huid in de loop der decennia verkleurd. Uiteindelijk zal de bevolkingsgroep helemaal opgaan in de grote smeltkroes die Suriname is, die de wereld is. Karin Sitalsing is schrijver, journalist, én nakomeling. Haar betovergrootvader Gart Jan Loor, een van de kolonisten, werd in 1810 in Doetinchem geboren. Ze schreef een boek over de geschiedenis van haar voorouders en komt hier over vertellen.

Natalya Staring en Willem Willemsen verzorgen de lezing Migratiestromen tussen de Achterhoek en Suriname in de 18e en 19e eeuw. Het stadje Terborg heeft vanaf de tweede helft van de 18e tot eind 19e eeuw opmerkelijke migratiestromen gekend. Een aantal vooraanstaande Terborgenaren, waaronder leden van de burgemeestersfamilie Nering Bögel, vestigde zich in deze periode in Suriname of bezat hier plantages. Onder hen Carel Nering Bögel, zoon van de drost en richter van Wisch. Deze zoon was lid van de Amsterdamse kamer van de West-Indische Compagnie. Hij trouwde tegen de heersende moraal in met een mulat, een nicht van de gouverneur van Suriname. Door hem en zijn broer reisden meerdere Terborgenaren naar Suriname.  In omgekeerde richting vestigden nakomelingen van voormalige slaafgemaakten uit Paramaribo zich in Terborg. In de tweede lezing van deze middag komen de verhalen achter deze mensen aan de orde. Natalya Staring en Willem Willemsen zijn beiden betrokken bij het migratieproject Mijn Achtergrond van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

De eerste lezing begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op: www.ecal.nu.

© Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Gegevens

Datum:
12 juli
Tijd:
14:00 - 16:30
Site:
www.ecal.nu

Locatie

Erfgoedcentum Achterhoek en Liemers
IJsselkade 13
Doetinchem,
+ Google Maps