Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stadswandeling Joods Zutphen

24 juni - 29 juli

Op vrijdag 24 juni, 1 juli, 8 juli, 22 juli en 29 juli kunt u deelnemen aan de ‘Stadswandeling Joods Zutphen’, een stadswandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen. Onder leiding van een gids wordt er een route gelopen door Nieuwstad- en Barlhezekwartier in Zutphen.
Rond 1800 begon het Joodse leven in Zutphen op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw kende Zutphen een grote, bloeiende Joodse gemeenschap.De gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Zutphen.

Tijdens de ‘Stadswandeling Joods Zutphen’ komt u onder leiding van een gids sporen tegen van Joods leven, variërend van het vroegere verenigingsgebouw Hof van Flodorf tot het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze. Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen verteld van de achttiende eeuw tot heden. Zo wordt er verteld over slager Hamburg, die vanaf 1836 een slagerij aan het Broederenkerkhof had en over voddenkoopman Meyer Lipschits voor wie een fraai muurmonumentje is opgericht.

De verhalen worden, indien mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal. Na afloop staat in de Synagoge koffie/thee voor u klaar.

Gegevens

Begin:
24 juni
Einde:
29 juli