Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling “Het toeval in de hand gehouden” in Zutphen

4 april - 16 mei

Volgens een oud Chinees gezegde, leeft een kunstenaar die opgaat in het schilderen langer, omdat wat hij creëert het leven zelf versterkt. Zo bezien is het, het mede aan de toewijding van Arnold Niessen aan zijn vak, te danken dat Museum Henriette Polak in Zutphen zijn verjaardag en zijn kunstenaarschap met deze tentoonstelling kan vieren.

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag specialiseerde Arnold Niessen zich in het aquarelleren. In eerste instantie vooral van landschappen en markante gebouwen zoals het Romeinse Colosseum. Vanaf 2004 werkt hij uitsluitend abstract en vanaf 2013 werkt hij met sumi op rijstpapier.

Niessens ontwikkeling kan gezien worden als een zoektocht naar en het vinden van de essentie. Het vinden van de essentie is waar het bij sumi om draait. De letterlijke betekenis van sumi-e is ‘zwarte inktschildering’. De schijnbare paradox in de titel van de tentoonstelling ligt in de techniek van sumi besloten. Iedere penseelstreek is absoluut en onherroepelijk en correcties zijn onmogelijk. De warm-zwarte inkt wordt in allerlei gradaties met water verdund. Dat vloeit waar het gaan kan en voert het pigment met zich mee. Het hecht zich daarbij vrijwel direct aan de vezels van het papier.

Arnold Niessen brengt zijn aquarellen tot leven door vakmanschap, intentie, intuïtie en concentratie te bundelen in een vloeiende beweging.

De tentoonstelling is te zien van 04 april tot en met 15 mei 2022 in het auditorium van het museum. Meer informatie is te vinden op: www.museazutphen.nl.

Foto: Arnold Niessen Wolk MHP

Gegevens

Begin:
4 april
Einde:
16 mei
Site:
www.museazutphen.nl

Locatie

Musea Zutphen
Zutphen, + Google Maps