Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, lijkt steeds meer uit te lopen op een regelrechte ramp. Het regenwater kan geen kant op en omdat de zandlaag in de bodem te hard is, trekt het ook de grond niet in. Bewoners van de nieuwe woonwijk Detmerskazerne zijn klaar met de langdurige wateroverlast en het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente Lochem.
“Wij hebben in december 2022 de sleutels van onze woning gekregen, toen was het al duidelijk dat er water op de percelen bleef liggen”, verzucht Inge Kaman, een van de bewoners die klaar is met de waterproblemen in de woonwijk. Volgens fractievoorzitter van de lokale partij LochemGroen!, Calle Janssen, komt de wateroverlast door de bodem, waar niet voldoende water doorheen kan stromen. “De onderlaag onder de woningen is helemaal ‘vastgeklinkt'”, geeft Janssen aan. “Daar ligt zand op, maar het water kan hierdoor niet weg.”
De waterproblemen moesten binnen drie tot vier maanden na de intrek van Kaman worden opgelost, maar het werd volgens haar alleen maar erger. “Toen ik mijn buurman wilde helpen omdat hij in zijn tuin weggezakt was, zakte ik in mijn achtertuin tot aan mijn knieën weg”, zegt Kaman. “Daaruit kan je wel opmaken dat er veel water stond, en dat het drijfzand geworden was.” Kaman geeft aan dat het water tot aan haar huis komt: “Als je over de paden loopt, moet je door een waterlaag van tien tot vijftien centimeter waden.”
Behalve natte voeten, merken de inwoners de wateroverlast ook in hun eigen portemonnee. Bij Kaman lijken honderden euro’s aan beplanting verloren te gaan en ook haar buren hebben flinke schade. “Ik heb een Portugese laurier in de achtertuin geplant, die kreeg gele blaadjes en ging dood”, geeft Kaman aan. “Toen heb ik hem op een hoger stuk grond geplant en aangevuld met nieuwe planten, maar die krijgen nu ook al gele blaadjes… Het is maar de vraag of het überhaupt gaat lukken met de heg.”
Janssen heeft nauw contact met de bewoners, hij merkt dat het gebrek aan communicatie begint te knagen in de buurt. De gemeente laat echter weten dat wethouder Marja Eggink gesproken heeft met een inwoner van de wijk over de waterproblematiek. Over de overlast zeggen ze het volgende: “Inderdaad, er is wateroverlast, dat heeft maken met de extreme neerslag de afgelopen tijd. Het is nu wachten totdat de grond droger wordt.”
Kaman geeft aan dat de bewoners geduldig wachten tot er een goed plan ligt. “Zolang dit niet gebeurt is er frustratie, je weet niet waar je aan toe bent.” De bewoners willen naast duidelijkheid ook een goed doordacht plan van de gemeente zien over hoe de wateroverlast opgelost kan worden. “Wij willen met droge voeten naar onze voordeur kunnen en niet onze kinderen moeten optillen”, aldus Kaman. “Wij willen een tijdlijn zien met wat wij wanneer kunnen verwachten en niet dat het zomaar even iets proberen is.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8