Het Charles Dickens Museum, dat in 2017 de deuren sloot in Bronkhorst, is heropend in Braamt, bij het Land van Jan Klaassen. Tot grote vreugde van Engelsman Sean Bloemendaal, die veel herinneringen uit zijn jeugd heeft aan de Britse schrijver.

“Ik vind het fascinerend”, zegt Sean, die als Brit zijn ogen uitkijkt in het nieuwe museum. “Ik kom als Engelsman in een soort oud, Victoriaans Londen terecht. Je wordt door zijn leven heengeleid met audioverhalen en met poppen en decoratie, echt fascinerend.” In 1989 is het museum in Bronkhorst opgericht door Sjef de Jong. Zijn zoon, Dirk de Jong, heeft er nu samen met Geert Prein voor gezorgd dat de collectie met spullen in Braamt op een andere manier bewonderd kan worden. “Alle museumstukken die in Bronkhorst waren, zijn in een decor geplaatst, in een straatbeeld uit de negentiende eeuw”, vertelt De Jong. “Het is een nieuwe manier om de collectie tot leven te brengen.”

Charles Dickens, bekend van boeken zoals Oliver Twist en David Copperfield, verwees in zijn verhalen vaak naar de sociale misstanden in het negentiende-eeuwse Engeland. Volgens Sean is het belangrijk om zijn boodschap levend te houden: “Het is terugkijken op het maatschappelijk onrecht waar ze in die tijd mee geconfronteerd werden.” Mensen die zich willen laten inspireren door de Britse schrijver, kunnen hun hart in Braamt ophalen. “Je kan hier een uur rondlopen en dan zie je nog steeds nieuwe dingen”, besluit De Jong.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8