Op 21 en 22 maart zijn de twee kuilen Bokashi in Zelhem geopend. Het plastic werd van de kuilen gehaald en vervolgens is het materiaal (bladbokashi en maaiselbokashi) naar lokale agrarische afnemers gebracht voor gebruik op de akkers.

Daarnaast verspreidt de gemeente Bronckhorst een deel over plantvakken als afdeklaag of bodemverbeteraar. Ze monitoren of de nieuwe planten goed aanslaan, gezond blijven en of er sprake is van minder onkruid. Hierdoor kunnen ze op termijn besparen op de aankoop van planten, bodemverbeteraars, meststoffen en inzet van personeel. Bronckhorst werkt minimaal drie jaar mee aan een landelijke proef samen met Wageningen Universiteit. Het doel van de proef is om wet- en regelgeving op te stellen voor het maken van Bokashi van organische restmateriaal uit maaisel en blad.

Bokashi is een Japans woord en betekent ‘gefermenteerd organisch materiaal’. Bladafval of bermmaaisel wordt onder lage temperatuur omgezet in een waardevolle bodemverbeteraar. Daardoor blijft de energie en de stikstof in het product en komt er geen CO2 vrij. Het is een waardevol product en het bermmaaisel is geen afval meer.

© Foto: Gemeente Bronckhorst