De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengekomen bij de gemeente Bronckhorst. De Hanzestad heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst omdat het steeds moeilijker is om op eigen benen te staan. Een mogelijke aansluiting wordt door de plattelandsgemeente niet gelijk afgeschoten.

“Over dit onderwerp is een goed gesprek altijd mogelijk”, zo laat een woordvoerder van Bronckhorst weten. De gemeente geeft aan nu al een goede samenwerking te hebben met Doesburg. “We hebben goede contacten over zaken die spelen”, beaamt de Bronckhorster woordvoerder. “Denk aan zorg, doorlopende wegen, onderwijs en economie.” Als het aan de Stadspartij Doesburg ligt, de grootste partij in de Hanzestad met vijf van de vijftien zetels, wordt deze samenwerking dus intensiever door een aansluiting bij de Regio Achterhoek. Een gemeentelijke fusie gaat de grootste partij van Doesburg (nog) te ver. De Stadspartij wil alles op alles zetten om wel zelfstandig door te gaan.

Sommige andere partijen zien een gemeentelijke fusie juist als noodzaak, omdat het Doesburg niet langer lukt om financieel verantwoord op eigen benen te blijven staan. Gesprekken tussen de plattelandsgemeente Bronckhorst en Hanzestad Doesburg over een mogelijke samenvoeging zijn er nog niet geweest, toch wordt dit dus op voorhand niet uitgesloten op het gemeentehuis in Hengelo. Mocht het echt zover komen, zou Doesburg met 11.000 inwoners direct de grootste plaats in de plattelandsgemeente zijn. Groter dan kernen als Zelhem (8875), Hengelo (8500) en Vorden (7235).

Dit lijkt echter ver weg, aangezien de grootste partij het nog niet ziet zitten. Een Doesburgse werkgroep is bezig met een onderzoek naar de toekomst van de gemeente. Over enkele maanden moet er een advies komen en dan volgt er voor de gemeenteraad van Doesburg een belangrijke keuze; blijven ze zelfstandig of is een fusie niet meer te voorkomen. En ook ligt er een keuze blijven ze lid van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen of stappen ze over naar de Regio Achterhoek.

Eerder liet voorzitter Mark Boumans van de Regio Achterhoek weten open te staan voor nieuwe aanmeldingen: “We staan open voor alle gesprekken, maar we zijn niet op acquisitie.” Tijdens een treffen van alle lokale partijen in de Achterhoek was ook Stadspartij Doesburg aanwezig. Wellicht een voorbode voor meer.