© Foto: REGIO8

De nieuwe burgemeester van Bronckhorst hoeft niet per se overheidservaring te hebben. Wel moet hij of zij voor lange tijd willen binden aan de gemeente. Dit blijkt uit de profielschets van de toekomstige burgemeester die maandagavond door de vertrouwenscommissie is overhandigd aan de commissaris van de Koning.

“Hij of zij moet in eerste instantie stressbestendig en empathisch zijn”, zegt raadslid Marcel Westerink, namens de grootste partij Gemeentebelangen voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Hij of zij moet ook in de samenleving staan, wij hebben 44 kernen. Je moet wel je gezicht laten zien op de kermissen en tijdens optochten.” Commissaris van de Koning Henri Lenferink is verantwoordelijk voor het maken van een selectie van kandidaten en heeft duidelijke punten meegekregen: “Wat vanavond diverse keren naar boven kwam was een verbinder, een burgemeester die met iedereen om kan gaan.”

Vanaf woensdag kunnen mensen solliciteren op de functie van burgemeester van Bronckhorst. De plattelandsgemeente hoeft zich volgens Lenferink geen zorgen te maken of er genoeg kandidaten zijn. Ook de andere Achterhoekse gemeenten krijgen meer aanmeldingen dan andere gemeenten in ons land. “Van 2014 tot 2017 zijn er een flink aantal procedures geweest. Daar zie je twee gemeentes uitspringen, Bronckhorst en Lochem”, zegt de commissaris van de Koning. “Die zitten boven de zestig en zeventig aanmeldingen, de andere gemeenten hadden er meer dan twintig. Landelijk gezien is dat erg goed.”

De voorzitter van de vertrouwenscommissie ziet dat er onderwerpen zijn die veel los maken in de Bronckhorster samenleving, zoals de komst van een asielopvang naast het gemeentehuis. Volgens hem moet de nieuwe burgemeester opgewassen zijn tegen mogelijke kritiek. “Ik hoop op een stressbestendige burgemeester”, aldus Westerink. “Er zijn natuurlijk naast de zware onderwerpen ook genoeg andere dingen waar de nieuwe burgemeester zijn of haar werk in kan doen.”

Burgemeesters krijgen steeds meer te maken met intimidatie. Zo kreeg voormalig burgemeester Marianne Besselink dreigende berichten en brieven toegestuurd op haar privéadres. “Burgemeesters zijn steeds vaker de kop van Jut, ze krijgen vaak kritiek over zich heen”, weet de commissaris van de Koning. “We moeten wel zeggen dat we dat in Gelderland minder zien en in de Achterhoek nog iets minder.” Westerink deelt deze denkwijze: “Ik denk dat de druk van buitenaf groter wordt, maar dat merk je met name in de grote steden.”

Kandidaten kunnen vanaf woensdag 5 juni drie weken lang solliciteren. In 2025 moet er dan een nieuwe burgemeester zijn. “Ik hoop dat er veel mensen gaan solliciteren op dit mooie ambt, want dat is het wel”, aldus Westerink. “Het is een eer om als burgemeester Bronckhorst te kunnen dienen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8