De veerpont over de IJssel tussen Bronkhorst en Brummen dreigt te verdwijnen. Het vaartuig van Dirk Wijers staat sinds 2018 voor twee ton te koop, maar heeft nog steeds geen nieuwe eigenaar. Gesprekken met geïnteresseerden zijn er genoeg, maar er is niemand die doorpakt.

“Er zijn er een paar afgehaakt en één wil er misschien op terugkomen, dus er is niks definitief”, aldus pontbaas Wijers, die er inmiddels bijna moedeloos van wordt. Toeristen maken graag gebruik van de oversteek. “Het is een must voor ons om de veerpont te kunnen nemen”, aldus wandelaar Anneleen Scholten. “Een paar weken geleden ging het pontje niet, toen hadden we toch een probleem omdat we niet naar Bronkhorst konden komen.” Schipper Jaco Kant vreest de gevolgen voor de lokale economie als de pont verdwijnt: “Mensen gaan dan eerder naar Doesburg of Zutphen toe, de winkels in Bronkhorst en Brummen zijn hier de dupe van natuurlijk.”

Hoewel Wijers en Kant ook naar gemeente wijzen, zien Brummen en Bronkhorst het niet als hun taak om de veerpont te redden. Zo meldt een woordvoerder van Bronckhorst dat de gemeente ‘geen vervoersbedrijf’ is. Wel geeft Brummen aan in gesprek te blijven met Wijers. Ook wordt een student begeleid die onderzoek doet naar de veerverbinding. De toekomst van het pontje blijft echter onzeker, ook schipper Kant ziet het niet zitten om hem zelf over te nemen. “Mijn kinderen vinden mij al een oude man”, vertelt Kant lachend. “Het heeft voor mij geen nut, die paar jaar dat ik nog wat moet doen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)