‘Turbinegevaar’, ‘Je merkt er bijna niets van’, en ‘Nee tegen Slochteren twee’. Het zijn enkele leuzen op de tientallen bordjes die zo’n vijftig bezorgde inwoners van het buurtschap Exel in de gemeente Lochem vasthouden. Ze staan buiten bij het Kulturhus in Laren waar een informatieavond is over de mogelijke komst van windmolens. “We weten dat we mensen ongelukkig maken” wordt er verteld tegen Omroep Gelderland.

Energiecoöperatie LochemEnergie, Walow BW en energiebedrijf Pure Energie hebben de intentie om drie windmolens ten oosten van het Lochemse dorp Exel te bouwen, bijna op de grens met Overijssel. Onder de naam Windpark Papenslagweg moeten de molens met een tiphoogte van 280 meter komen.

Buurtbewoners zijn geschrokken van de plannen. “Wij willen die turbines hier niet”, zegt Jan Koolschijn van de Stichting Exel tegen wind. “We maken ons zorgen over onder andere onze gezondheid.” Tal van mensen trekken hem aan het jasje. Ongeveer 150 belangstellenden bekijken de informatieborden en gaan gesprekken met de initiatiefnemers aan. “We staan helemaal aan het begin van het proces”, zegt Maarten Delen van LochemEnergie. “We informeren de mensen en gaan daarna met ze in gesprek.”

© Foto: Omroep Gelderland