© Foto: RTV Ideaal - Koos Zijp

De gemeente Lochem staat voor de uitdaging om ondanks een flinke korting van het Rijk ook vanaf 2026 financieel gezond te blijven. Hoe dit te doen? Het college informeert de raad over de mogelijkheden in de notitie ‘Lochem financieel in balans’. Na zorgvuldig onderzoek en een brede inwonerpeiling schetst het college een aantal scenario’s.

De notitie is een tussenstap in het proces richting de Kadernota 2026. Nu het college de mogelijkheden voor ombuigingen in beeld heeft gebracht, kan de gemeenteraad in gesprek om het college richting mee te geven voor de Kadernota 2026. Keuzes die inwoners, bedrijven, instellingen en ook de gemeente zelf raken.

Om financieel in balans te komen, kan het gemeentebestuur binnen het beïnvloedbare deel van de begroting aan 3 knoppen draaien. Dit zijn besparingen, maatregelen voor meer inkomsten en het voor een deel inzetten van de algemene reserve.

Wethouder Financiën Lex de Goede: “We hebben de mogelijkheden om te bezuinigen breed onderzocht. Alle taken van de gemeente hebben we bekeken op mogelijkheden om te besparen. Van inwoners die meededen aan de inwonerraadpleging kregen we nuttige reacties. Vervolgens hebben we de mogelijkheden op een controleerbare manier uitgewerkt in verschillende scenario’s. Elk scenario bestaat uit hetzelfde basispakket aan maatregelen, in combinatie met extra maatregelen en/of extra belastingopbrengsten. Op korte termijn informeren we de raad hierover in een brede bijeenkomst”.

Het college zocht naar mogelijkheden waarbij voorzieningen in de kernen zoveel mogelijk in stand blijven. Dat kan door taken uit de begroting soberder uit te voeren of anders te doen. En door de lucht uit de begroting te halen waar nodig aangevuld met extra maatregelen en extra belastinginkomsten. “Het heeft onze voorkeur om geen onomkeerbare maatregelen te nemen. En om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van inwoners”, aldus de wethouder.

Inwoners konden in december 2024 hun mening geven over bezuinigen op de begroting van de gemeente Lochem. Via het inwonerspanel en een open link gaven 1.252 mensen hun mening. Op straat zijn er 217 interviews gehouden. Ook was er een enkel individueel gesprek tussen inwoners en collegeleden. Het college informeert de raad over de uitkomsten. De uitkomsten staan ook op de website van de gemeente. Respondenten geven aan dat het verhogen van de onroerendezaakbelasting (OZB) een optie is. Net als het inzetten van de gemeentelijke reserve een optie is. Het college woog deze input mee in de voorstellen om de financiën weer in balans te brengen.

Gemeente Lochem krijgt vanaf 2026 veel minder geld van het Rijk. Het verwachte tekort op de begroting is € 5,7 miljoen in 2028. Duidelijk is dat er keuzes gemaakt moeten worden. Het is nu aan de gemeenteraad om het college richting te geven. Hoe de maatregelen uiteindelijk uitpakken, wordt duidelijk vanaf juli bij de behandeling van de Kadernota 2026 en in november, als de gemeenteraad besluit over de Begroting 2026.

De gemeenteraad gaat in gesprek over ‘Lochem financieel in balans’ op 4 maart (het college informeert de raad) en 11 maart (het college vraagt de raad om advies). De gemeenteraad geeft het college dan richting mee om de Kadernota uit te werken. Beide avonden starten om 19.30 uur en zijn zowel in het gemeentehuis als digitaal live te volgen. De raadsagenda is te vinden op de website van de gemeente Lochem. Ook het nieuwsbericht en de link naar de achterliggende stukken zijn er te vinden.