© Foto: REGIO8

Boven de Hummelose boerderij ‘de Balen’ werd in de nacht van 1 op 2 oktober 1940 een Britse bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager. Om de omgekomen bemanning te eren en te blijven herdenken wordt zondag een informatiebord onthuld op het kerkhof in Hummelo.

“Het is prachtig om mee te maken dat er eindelijk een mooi informatiebord komt naast de graven van deze gevallen jongens”, aldus Karl Lusink, voorzitter van Stichting Aircraft Research Group Achterhoek (ARGA). Sinds 1985 is hij bezig met onderzoek doen naar de vliegtuigcrashes uit de oorlog in het Achterhoekse luchtruim. “Dit is een van de eerste crashes waarbij een Britse bommenwerper werd neergehaald door een combinatie van radar, zoeklichten en een Duitse nachtjager, dat maakt het heel bijzonder”, laat de voorzitter weten. “Op verschillende vliegbases in Nederland stonden nachtjagers klaar om de Britten te onderscheppen.”

Het Britse toestel, een Armstrong Whitworth Whitley bommenwerper, was onderdeel van het 78e Squadron van de Royal Air Force. In de oktobernacht van 1940 was het toestel op weg terug naar basis Dishforth in het Engelse Yorkshire na een aanval op een Duitse oliefabriek. Volgens Lusink werd het vliegtuig ‘gevangen’ door zoeklichtbundels en uiteindelijk neergeschoten door een Duitse Messerschmitt 110 nachtjager die klaarstond op vliegbasis Deelen, bij Arnhem. Boven de Hummelose boerderij ‘De Balen’ aan de Hessenweg explodeerde de Whitley.

Niemand van de vijfkoppige bemanning overleefde de crash. Om de Britten te eren komt er nu een informatiebord naast de plek waar ze op vrijdag 4 oktober 1940 begraven werden op het kerkhof in Hummelo. Het bord is tweetalig en vertelt het verhaal van de crash. “Ook staan alle vijf de foto’s van de bemanningsleden op het bord”, schetst Lusink. “In het middelpunt zit een plaquette die we gekregen hebben van familieleden uit Nieuw-Zeeland, die zijn in 2016 op bezoek geweest op het kerkhof.”

Eigenlijk wilde de Stichting de onthulling afgelopen weekend op de geboortedatum van piloot Andrew Neville Halsey houden, maar vanwege Pasen is het een week uitgesteld. ARGA wilde wel graag dat het een op zichzelf staand moment zou worden. “Dit is toch een speciale bijeenkomst en anders valt het misschien in het niets bij een 4 mei herdenking”, zo schetst Lusink.

Geïnteresseerden zijn zondagmiddag om 15.30 uur welkom op de begraafplaats aan de Zelhemseweg in Hummelo.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8