Heel Nederland op klompen op 27 juni. Dat is de missie van Janette van Egten uit Lichtenvoorde. In 2018 kwam ze tot haar eigen verbazing tot de conclusie dat er nog geen officiële jaarlijkse klompendag is in Nederland. Ze bedacht zich geen moment en riep 27 juni uit tot ‘Dag van de Klomp’.

‘Het staat symbool voor Nederland. Het beroep van klompenmaker wordt regelmatig gedemonstreerd met grote belangstelling bij de vele toeristen die ons land bezoeken. Zij laten zich vaak fotograferen met klompen, en dan is er niet eens een erkende klompendag?’, vroeg Van Egten zich af. ‘Daarom heeft zij zelf maar een dag uitgeroepen.’

Dit jaar is er een jubileum, de vijfde editie van de Dag van de Klomp. Het beperkte zich tot vorig jaar nog tot wat berichten op social media, het uitwisselen van foto’s en wat summiere aandacht in lokale media. Dit jaar wordt de dag landelijk gevierd op zaterdag 24 juni. Zelf is Janette aanwezig op de Farm en Country Fair om voor haar eigen bedrijf te bloggen en foto’s te maken. Ook hier wordt er aandacht aan de Dag van de Klomp besteed.

© Foto: Dag van de Klomp