In Velswijk wordt er sinds 1976 carnaval georganiseerd door carnavalsvereniging De Doldraejers en afgelopen weekend was het weer groot feest. Ondanks dat het dorp in Bronckhorst rond de driehonderd inwoners kent, is het carnaval volgens Prins Eddie zeker toekomstbestendig.

“In elk dorp is het wel eens even moeilijk en heb je altijd even een dipje dat mensen wat minder komen”, aldus de Prins. “Nu zie je een generatiewissel en komen er weer heel veel jonge mensen, daar ben ik erg blij mee. Ze zijn ook heel actief en brengen hun eigen vrienden weer mee en dan zie je dat het carnaval toch wel weer begint te groeien hier, ik vind het super.” Ook burgemeester Marianne Besselink is blij dat het feest nog leeft in het dorp: “Dat vind ik toch echt heel bijzonder, dat de traditie in dit dorp blijft bestaan.”

De carnaval werd traditioneel in gang gezet door de sleuteloverdracht. Prins Eddie I kreeg de sleutel van het dorp overhandigd door burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “Mooi dat ik de macht heb over het volk en het dorp”, liet de Prins vol trots weten. “Ik ga met hen zorgen dat het dorp een klein beetje intact blijft en dat we een mooi feest krijgen. We houden de macht en de burgemeester heeft even niks te vertellen nu.”

Dat het kleinschaliger is dan menig ander carnaval in de Achterhoek is geen geheim, toch kijken de Velswijkers er elk jaar naar reikhalzend naar uit. “Soms noemen we het ook wel een verkleed buurtfeest. Het is mooi voor de saamhorigheid in het dorp dat er toch weer wat gebeurt. Het is een sociaal gebeuren, iedereen kent elkaar wel. Het is toch mooi om samen met z’n allen te vieren wat we hebben en even de ellende te vergeten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto’s: REGIO8 en Mieke van den Brink

Meer foto’s in ons fotoboek