De eerste drie punten zijn binnen voor De Graafschap. In Amsterdam versloeg het angstgegner Jong Ajax met 2-1. Lang leek er geen vuiltje aan de lucht, maar een late tegentreffer van Kristian Hlynsson zorgde voor een spannende slotfase die de ploeg uit Doetinchem zonder kleerscheuren doorkwam, waardoor de eerste overwinning binnen is.

De Graafschap schoot uit de startblokken en liet zien leer te hebben getrokken uit het duel van vorig jaar, toen het op De Toekomst met 5-1 verloor en al snel op achterstand kwam. Philip Brittijn pikte een afvallende bal aan de rechterkant op, sprintte twintig meter richting de achterlijn en gaf een piekfijne assist op Basar Önal die de lage voorzet behendig binnentikte: 1-0.

Jong Ajax schrok daarop wakker en begon er op welbekende wijze op los te tikken. Dat leidde tot kansen via buitenspeler Mika Godts, die het vizier niet op scherp had. Daardoor ging De Graafschap met een opgelucht gevoel de rust in. Debutant Mimoun Mahi bleef in de rust in de kleedkamer achter, en werd vervangen door een andere aankoop David Flakus Bosilj. Die liet na een kwartier in de tweede helft meteen van zich spreken. Na een puntgave aanval over meerdere schijven liep hij de lage voorzet van die andere nieuwe aankoop, Simon Colyn, goed binnen bij de eerste paal: 2-0.

De Graafschap zat op rozen en er leek geen vuiltje aan de lucht, totdat Kristian Hlynsson bij het ingaan van de laatste tien minuten plots de 2-1 maakte. Een spannende slotfase moet uitwijzen of de punten gedeeld zouden worden, of dat De Graafschap de overwinning over de streep trok, en dat laatste bleek het geval. De eerste drie punten zijn een feit.

Aanstaande vrijdag wacht de derde opponent van dit seizoen. Dan is eredivisie-degradant FC Emmen de tegenstander op De Vijverberg.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: De Graafschap Media