Het was koud vannacht, zelfs zo koud dat er alweer geschaatst kan worden. Na één nacht goede vorst gaat de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) open voor schaatsers, zo weet Omroep Gelderland.

“De IJsbaan gaat om 08.30 uur open voor het publiek”, zegt ijsmeester Hendrik van Prooije. “Het ijs is ongeveer 1 centimeter dik en de verwachting is dat er uiterlijk tot het middaguur geschaatst kan worden”, vertelt de ijsmeester. Dat betekent dat er een paar honderd schaatsers over het ijs kunnen. In Winterswijk zakte de temperatuur de afgelopen nacht naar -5. Dat was genoeg om mensen schaatsplezier te geven. Daarnaast is de baan in Winterswijk uniek. Door een laag van 20 centimeter schuimbeton bereikt dooi vanuit de grond het ijs minder snel.

In november van het vorige jaar was de WIJV ook al heel snel met het openen van de baan. Toen kon er ook na één nacht goede vorst geschaatst worden. Destijds sprak Van Prooije over ‘een cadeautje van ijsgod Thialf’. Een Elfstedentocht zit er voorlopig niet in. Want de dooi treedt alweer in vandaag. Maar vandaag, in 1963, werd de twaalfde Elfstedentocht verreden in barre omstandigheden. Reinier Paping wist hem destijds te winnen.

© Foto: Omroep Gelderland