In de nieuwe Um Zellem (nummer 9) gaat het verhaal terug in de tijd, naar lang en minder lang geleden. Met een boeiend artikel van Bennie Eenink over de oefenmanoeuvres die het leger in 1937 hield in en om Zelhem. Twee dagen lang was Zelhem in rep en roer, terwijl de ‘Blauwen en de Rooden’ slag leverden. Zelfs koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard waren ervoor naar de Achterhoek gekomen om de strijd gade te slaan.

De broodweging op de Muldersfluite op Hemelvaartsdag geniet alom grote bekendheid, maar was lang geleden niet de enige in de regio. Sikke Postma kwam op het spoor van een tweede brooduitdeling in Zelhem en wel in de Wassinkbrink. Op de eerste maandag na Pinksteren, wordt er in het markeboek van 1534 beschreven hoe die ‘onder den deijll boem’ plaatsvond.

Gert Ooijman deelt postuum zijn oorlogsherinneringen. Hij was elf jaar aan het begin van de oorlog en verloor twee vrienden. Een indringend verhaal over een roerige en wrede tijd en over de grilligheden van het lot. In de rubriek Toen en nu komt deze keer de Palmberg voorbij. Een naam die vier eeuwen geleden al voorkwam. In 1644 is er een ‘seeckere vrouw, genaemt Marrie Borkens’ die er als eerste een huisje bouwt.

Um Zellem is vanaf 25 februari te koop bij de Read Shop en bij museum Smedekinck in Zelhem.

Foto: Um Zellem / oudzelhem.eu