© Foto: Gijs Boelaars

Open Monumentendag Bronckhorst op 14 en 15 september. Het thema is: Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.

Zoals overal op het platteland is ook de Wildenborch door de jaren heen veranderd. Het buurtschap kenmerkte zich in het midden van de vorige eeuw nog hoofdzakelijk als agrarisch gebied met vooral kleinschalige boerderijen, die van generatie op generatie werden voortgezet. Om allerlei redenen is er veel veranderd. Een aantal boerenbedrijven is flink opgeschaald en veel kleine boerderijtjes stopten hun agrarische activiteiten en worden nu particulier bewoond, soms door families uit het buurtschap en vaak ook door nieuwe buurtgenoten, die de charmes van de Wildenborch weten te waarderen.

Na de tweede wereldoorlog typeerde zich ook dit buurtschap door de wederopbouw. Het elkaar helpen was vanzelfsprekend, dat is naoberschap. Het boeren betekende toen ook veel meer handarbeid dan nu. Het hooien op het land en het binnenhalen van de oogst. Ook voor een koe die moest kalven, was het heel normaal dat je de buurman uit bed riep, zeker als het moeilijk ging.
Dan waren er andere levensgebeurtenissen die gedeeld werden, zoals begrafenissen en trouwerijen en was je naaste buur belangrijker dan een verre vriend. Ook bij ziekte of bij een verhuizing was je er voor elkaar. Er was een indeling volgens duidelijke afspraken in de buurt. Je had vier ‘naosten’ en ‘de eerste naoste’ was liefst iemand die een paard had, dit was nodig om een kist voor een uitvaart te kunnen vervoeren.

De Wildenborchse Kapel is de ‘huiskamer’ voor alle buurtgenoten. De huidige Kapel is nieuw gebouwd in 2008 op de dezelfde plek waar al sinds 1850 een verenigingsgebouwtje heeft gestaan. Het is een ontmoetingsplek waar buurtgenoten samen lachen en samen huilen. En het is de plek waar verenigingen uit het buurtschap hun thuisbasis hebben, zoals de Wildenborchse vrouwenclub, de schietvereniging, de klootschietvereniging en de toneelvereniging. En natuurlijk worden diverse activiteiten vanuit de Kapel georganiseerd, zoals de winterwandeling en de familiefietstocht. Ook het vermelden waard is het Oranjefeest, geen activiteit vanuit de Kapel, maar dit buurtfeest wordt al generaties lang gehouden op het prachtige terrein van kasteel Wildenborch. Bij alle activiteiten zijn steeds veel nieuwe buurtgenoten aanwezig. Ook de schoonmaak van de Kapel gebeurt op vrijwillige basis door buurtgenoten.

Een ander belangrijk verbindend element is buurtblad De Wildenborcher. Deze verschijnt vier keer per jaar. In dit buurtblad is aandacht voor alles wat het buurtschap bezighoudt. Nieuwe buurtbewoners stellen zich voor en overleden buurtgenoten worden herdacht met een In Memoriam.