Naast het parkeerterrein van Zwem- en sportcentrum De Beemd in Lochem komen dertig nieuwe, tijdelijke woningen. De gemeente Lochem heeft daarvoor Zutphenseweg 106 en 106A gekocht. De tijdelijke huizen zijn bedoeld voor Oekraïners, statushouders, ouderen, jongeren en spoedzoekers. Eerder dit jaar kocht de gemeente Zutphenseweg 106, bekend als Berkel B.

De gemeente Lochem wil voldoen aan de opgave van het Rijk om Oekraïners, statushouders en spoedzoekers te huisvesten. Tegelijkertijd ziet het college de krapte op de woonmarkt en dat inwoners in de wacht staan voor een woning. De gemeenteraad vroeg het college in 2021 met de motie ‘Opvang, wat kan wel?’ om naar plekken te zoeken voor het huisvesten van statushouders, asielzoekers en in tweede instantie ook voor Oekraïners. “De mogelijkheid om twee naast elkaar gelegen percelen te kopen is een kans die zelden voorkomt. We kunnen door het samenvoegen van deze twee percelen, verschillende doelgroepen tien jaar een goed dak boven het hoofd bieden. Die kans konden en wilden we niet laten lopen. Tegelijkertijd besef ik dat we als gemeente op dit moment grote en snelle stappen zetten. Dat is hard nodig en die opdracht hebben we ook gekregen van onze gemeenteraad,” aldus burgemeester Sebastiaan van ’t Erve.

Op 3 juli bespreekt de gemeenteraad het raadsvoorstel over de Zutphenseweg 106 en 106A tijdens de raadsvergadering. Het voorstel is om perceel 106 en perceel 106A samen te voegen. Het voormalige pand van dyslexie-onderwijs Berkel-B wordt verbouwd tot gezinswoning. De bungalow op perceel 106A wordt gesloopt. Op het totale perceel komen dertig, nieuwe tijdelijke woningen. De meeste tijdelijke wooneenheden zijn bedoeld voor Oekraïners die nu in de voormalige seniorenflat De Bloemenkamp in Gorssel wonen. Een deel van de tijdelijke huizen is bedoeld voor mensen die met spoed een huis zoeken. Dat kunnen ouderen, jongeren, statushouders en spoedzoekers zijn.

© Foto: RTV Ideaal (archief)