Dorpshuis De Horst in Keijenborg vierde dit weekend met en voor alle gebruikers haar honderdjarige bestaan. De verenigingen lieten zien waar zij het gebouw allemaal voor gebruiken, want hoewel er zorgen zijn over de hoge gas- en energieprijs, vervult De Horst nog altijd een belangrijke spilfunctie in het dorp.

“Ik kan mij geen Keijenborg zonder dorpshuis voorstellen”, zegt voorzitter Jan Schot van de organisatie achter het dorpshuis. Vol trots zag hij de verenigingen zaterdag uitleg geven over wat er allemaal gebeurt in De Horst. In totaal maken ongeveer vijftien verenigingen gebruik van het dorpshuis, waaronder de plaatselijke schutterij. Gerard Stapelbroek bridget elke week met zeventig andere enthousiastelingen: “En daarna is de derde helft, even nakaarten he…” Beheerder Emiel Bergervoet is duidelijk over de huidige exploitatie: “Ik mag eigenlijk wel zeggen dat het loopt als een tierelier.”

Wel zijn er zorgen in het 1.100 inwoners tellende dorp. Ondanks een vast gascontract zijn de maandelijkse energiekosten in het dorpshuis de afgelopen tijd met honderden euro’s gestegen. “Dat is toch wel vijf a zesduizend euro in het jaar”, schat Bergervoet. “Dat zijn een hoop kopjes koffie, maar die prijs moeten wij dan ook iets verhogen. Net als de zaalhuur. We hebben ook al een verbouwing gehad en 850 meter vloerverwarming aangelegd. Dat scheelt toch al vijf a zeshonderd kuub gas op dit moment.”

Om dorpshuizen en andere maatschappelijke organisaties te helpen, maakt de gemeenteraad van Bronckhorst donderdagavond waarschijnlijk een bedrag van 600.000 euro beschikbaar voor duurzaamheidsmaatregelen. In Keijenborg hebben ze al een lichtplan met ledlampen klaar liggen om in te investeren. “Dan melden wij ons heel graag aan”, zegt beheerder Bergervoet, die al vooruitkijkt naar de volgende honderd jaar. “Wij blijven lachen en met elkaar de schouders eronder zetten, en gaan.”

Foto: REGIO8

Meer foto’s in ons fotoboek

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8