Drie bakkersstudenten van het Graafschap College zijn maandag in Doetinchem gehuldigd, nadat zij een eerste plek wisten te bemachtigen op de Nederlandse Kampioenschappen voor jonge brood- en banketbakkers. Volgens hun docent is het uitzonderlijk dat er zoveel bekers meegenomen worden naar deze kant van het land.

“We moeten strijden met grote ROC’s, zoals Amsterdam, vakschool Wageningen en noem maar op”, vertelt docent Chima Henda. “Wij als Graafschap College zijn een kleine school, een kleine opleider en dan hebben we toch alle prijzen naar de Achterhoek gesleept.” Zowel Sam Kappert uit Borculo, Manon Leuverink uit Varsseveld als Kyra Hoffman uit Tolkamer namen namens het Graafschap College de winst mee naar huis. De winst van Kyra, die briochebrood gebakken heeft, was het meest opvallend van de drie. “Kyra is pas een half jaar hier op de opleiding en dan ineens is ze Nederlands Kampioen”, vertelt Henda. Voor Kyra was de winst een bevestiging: “Ik zat te twijfelen of ik door wilde gaan met de opleiding, maar door deze wedstrijd vind ik het wel weer leuk.”

Tijdens de wedstrijd moesten de studenten binnen een beperkte tijd brood en/of banket bakken én presenteren. “Voor twee producten hebben ze vijf uur de tijd, het moet er natuurlijk netjes zijn en smaakvol uitzien”, aldus de docent. Kyra had weinig zenuwen tijdens de wedstrijd. “Ik heb veel geoefend, op stage ook”, vertelt de winnaar. “Dus ik ken het ondertussen wel uit mijn hoofd.” De competitie is vooral bedoeld om jonge studenten te enthousiasmeren voor het vak. “Want op zo’n jonge leeftijd al meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen dat gaat motiveren natuurlijk”, vertelt Henda.

Naast de drie kampioenen viel ook Max Derksen uit Vorden in de prijzen, hij werd derde met zijn brood. De Lichtenvoordense Gijs Papenborg werd vierde in de categorie zelfstandig werkend brood en banket.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8