Sinds woensdag wonen ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen in de opvanglocatie in het voormalige verpleeghuis Sint Jozef in Gaanderen. 21 gezinnen worden opgevangen in 29 kamers; per kamer is er ruimte voor maximaal drie personen. “We zijn er trots op dat we,met de hulp van onze partners Buha en Buurtplein, zo snel een opvanglocatie klaar hebben. We heten de vluchtelingen van harte welkom in onze gemeente” aldus wethouder Jorik Huizinga.

De vluchtelingen hebben in de opvanglocatie Gaanderen een kleine woonkamer waar een tafel, stoelen, een bed en een stapelbed staat. In de kleine keuken staat een koelkast en kan thee of koffie worden gezet. Daarnaast is er nog een badkamer. In het gebouw is verder nog een gezamenlijke woonkamer. Omdat er (nog) geen keuken is, komt een cateraar het avondeten brengen.

De mogelijkheden van Oekraïense vluchtelingen zijn anders dan die van asielzoekers. Oekraïners schrijven zich bij de gemeente in met hun eigen paspoort en verblijven hier dan legaal. Hun kinderen kunnen hier op termijn naar school en ze mogen hier bijvoorbeeld ook werken. De meeste volwassenen spreken wel Duits en/of Engels.

Foto: Gemeente Doetinchem