Op zaterdag 11 maart wil Farmers Defence Force (FDF) ‘de grootste demo aller tijden’ organiseren in Den Haag. Dit keer wordt de actie breder getrokken dan alleen de boerenproblematiek en sluiten ook meerdere burgerprotestgroepen zich aan bij de actie.

“Je proeft wel dat iedereen de noodzaak er van inziet”, laat Rutger van Lier uit Halle, al tijden aanwezig bij protesten in het hele land, weten. “De boeren zijn er helemaal klaar mee en het is meer dan nodig.” De actievoerder uit Halle durft nog niet te zeggen in hoeverre de actie vanuit de Achterhoek ondersteunt wordt: “Het begint pas echt te leven één of twee weken van te voren.” De actie komt vier dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen, waarin de actievoerders hopen op een verandering in het politieke landschap. “Vanuit de boeren worden de verkiezingen gezien als belangrijker dan ooit”, aldus Van Lier. “Omdat we zoveel narigheid over ons heen krijgen en als dan het kwartje de goede kant op valt, dan kunnen we de regeringspartijen wegstemmen.”Volgens de Hallenaar hebben al meerdere burgerprotestgroepen zich achter de geplande actie van FDF geschaard.

“We gaan het breder trekker, niet alleen de boeren maar ook wanbeleid naar de burgers toe”, schetst Van Lier, die verwacht dat er veel verschillende tegenstanders van het regeringsbeleid naar Den Haag zullen afreizen. “Van de gedupeerden van de toeslagenaffaire tot de gascrisis, en de mensen die last hebben van niet terug betaalde schade van de aardbevingen in Groningen.”

Verschillende boeren gaan volgens Van Lier zaterdag beginnen met campagne voeren door het plaatsen van hekken en banners langs N-wegen en snelwegen. De laatste keer dat de boerensector op grote schaal in actie kwam was in juni. Toen trokken honderden Achterhoekers voor het landelijke protest naar Stroe op de Veluwe.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)