De fietsenstallingen bij de drie bushaltes van Hengelo zijn al enkele tijd het decor van gestolen zadels, handvaten en volledig in elkaar getrapte fietsen. Vooral bij de halte aan de Banninkstraat is het vaak raak. Een aantal inwoners van het dorp willen camera’s bij de fietsenstallingen, maar dit is volgens de provincie Gelderland geen optie.

“Het is maar de vraag of camerabewaking dan helpt, want die kun je ook weer vernielen”, laat Gelderland schriftelijk weten. De provincie is verantwoordelijk voor het beheer van bushaltes en fietsenstallingen die langs provinciale wegen staan. “Een camera ophangen betekent ook dat er mensen moeten zijn om naar de camera te kijken of om beelden uit te lezen.” Ook laat een woordvoerder van Gelderland weten dat het voorkomen een flinke opgave is omdat het gaat om asociaal gedrag, veelal uit verveling of onder invloed van drankmisbruik.

Een alternatief zou beveiligde fietskluizen kunnen zijn. Hier zegt de provincie het volgende over: “Fietskluizen plaatsen we niet langs de provinciale weg.” Deze reactie is bijzonder opmerkelijk. Want bij de, in 2019 nieuw geplaatste, bushalte bij Keijenborg, welke ook langs diezelfde provinciale weg staat, staan wèl fietskluizen. Daarnaast staat deze opmerking lijnrecht tegenover wat zij zelf zeggen: “Wij zetten in op preventie.”

Een buurtbewoonster, die anoniem wil blijven, zegt het volgende: “Dat is erg vreemd, je kan geen onderscheid maken tussen dorpen. Op de vraag waarom er in Keijenborg wel fietskluizen kunnen staan en in Hengelo niet, blijft de provincie ook bijzonder onduidelijk: “Op enkele plekken staan fietskluizen, dat klopt. We zijn bezig met het inventariseren wat allemaal waar staat.”

Daarnaast geeft een buurtbewoner aan dat er geen toezicht is bij de bushaltes, wat voor frustratie zorgt bij omwonenden. “Ik zie nooit controle, mensen kunnen doen wat zij willen”, aldus een gefrustreerde inwoner. “Er wonen hier veel alleenstaande senioren, wij zetten onze fietsen hier absoluut niet meer neer.”

Voorlopige blijven de bushaltes Gemeentehuis, Banninkstraat en Vordenseweg in Hengelo onbeveiligd. “Als er bij een bepaalde bushalte steeds vernielingen zijn dan kunnen we vanuit beheer of eigenaar van de bushaltes niet zoveel aan doen”, laat de provincie weten.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8