Het loon van medewerkers van de Aviko stijgt met acht procent, laat de FNV in een nieuwsbericht weten. Het aanbod van de directie is een reactie op een aangekondigde staking in het Limburgse dorpje Lomm. Medewerkers van Aviko waren hier woensdagavond van plan hun werkzaamheden voor 48 uur neer te leggen.

“Wij vroegen om acht procent loonsverhoging in twaalf maanden”, aldus FNV-vakbondsbestuurder Robert Wonnink tijdens de staking in Steenderen. Dat was de eerste staking in de geschiedenis van Aviko. Een nieuw Cao-akkoord bleef echter uit. De directie noemde de looneis ‘Binnen de huidige situatie en voor de toekomst van ons bedrijf onverantwoord’. Wonnink is te spreken over het aanbod van de directie om het loon toch te verhogen: “Wij vinden dit voldoende om voor te leggen aan onze leden. Die beslissen binnenkort met elkaar of het voor hen ook genoeg is en of de acties bij Aviko daarmee definitief voorbij zijn.”

Naast de loonsverhoging van acht procent zal er voor oudere werknemers ook een speciale regeling komen. Deze moet er voor zorgen dat ouderen in hun laatste jaren als werknemer minder hoeven te werken. Voorman Thijs Balvers riep de Aviko bij de staking in Steenderen op om werknemers die lang in dienst zijn te belonen: “We hebben best veel ouderen die al dertig of veertig jaar voor Aviko werken. Zij hebben zich echt ingezet voor Aviko, zij moeten echt een goede ouderenregeling hebben.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8