© Foto: RTV Ideaal

De provincie Gelderland heeft een negatief zwemadvies ingesteld in verband met de aanwezigheid van PFAS in recreatieplas Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Uit metingen van Waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er te hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen in het water. Hierdoor is er een hoog risico op gezondheidsklachten. De provincie Gelderland raadt het af om te zwemmen of om vissen te consumeren uit deze plas.

Dat er dit jaar gecontroleerd is op PFAS is het gevolg van gewijzigde regelgeving, Gemeente Aalten, exploitant OptiSport en Hengelsportvereniging De Voorn zijn onaangenaam verrast door het onderzoeksresultaat, maar volgen uiteraard het advies van de provincie. De komende tijd wordt onderzoek gedaan naar hoe de vervuiling mogelijk in het water is gekomen.

De oorzaak van de hoge waarden is op dit moment niet bekend. Afgesproken is om samen met alle betrokkenen de oorzaak en de mogelijke oplossingen voor dit probleem in kaart te gaan brengen. “Als gemeente zien we de hoge PFAS-waarden als een gezamenlijk probleem en we voelen ons daarom ook medeverantwoordelijk voor een oplossing” aldus wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten.