© Foto: RTV Ideaal / Eddy Boerman

Met Bredevoort heeft de gemeente Aalten een bijzondere vestingstad binnen haar grondgebied. Veel vestingsteden, en Bredevoort is geen uitzondering, kennen behoorlijke uitdagingen op het gebied van openstelling en behoud van de historische bebouwing en elementen. Voor kennis- en informatie-uitwisseling hebben daarom meerdere vestingsteden zich aangesloten bij de landelijke Vereniging van Nederlandse Vestingsteden. Gemeente Aalten heeft zich aangemeld als lid van deze Vereniging. Op 5 september, voorafgaand aan de uitreiking van de Erfgoedprijs gemeente Aalten 2024, is de officiële ceremonie behorende bij de aansluiting van Bredevoort.

In Bredevoort zijn op dit moment veel ontwikkelingen gaande die bepalend kunnen zijn voor de toekomst van dit stadje. Zo is bijvoorbeeld klimaatverandering met de bijbehorende waterproblematiek een grote opgave, maar ook de verduurzaming van de monumentale panden. Het zijn voorbeelden van problematiek waar alle vestingsteden voor staan en waarbij kennisuitwisseling tussen de steden van groot belang is.

Aansluiting bij de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden (VNV) geeft toegang tot een netwerk van relevante organisaties die provinciaal, landelijk en internationaal aansluiten bij de doelstelling van de VNV. Een andere belangrijke meerwaarde van het lidmaatschap is versterking van het toeristisch profiel van Bredevoort als vestingstad met toeristisch-recreatieve kansen die meteen te benutten zijn, zoals de aansluiting op routes die door de vestingsteden worden gemaakt en verspreid.

Inmiddels zijn 21 Nederlandse vestingsteden aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden (VNV).