In de eerste volle week van ‘streektaalmaond’ maart is het weer zover: de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book. Deze trapt af met het ‘Waeketreffen’ op zondagmorgen 6 maart, in Kulturhus Vorden. Niet alleen wordt daar kadobuukske Flonkergood gepresenteerd, ook wordt de Opstaeker uitgereikt en de winnaar Beste Boek Achterhoek en Liemers 2021 gekozen. De vijf genomineerden zijn inmiddels bekend.

Bijna honderd in 2021 uitgegeven boeken dongen mee naar de titel Beste Boek Achterhoek en Liemers. Hun gemene deler: het boek komt uit deze streek, gaat erover of is geschreven in Achterhoek of Liemers dialect. Een behoorlijke opgave dus voor de afgelopen jaar aangetreden jury. Het regionale karakter van de boeken telde zwaar mee in de beoordeling, maar ook originaliteit en oorspronkelijkheid leverden pluspunten op. De jury was niet alleen verrast door de kwaliteit, maar ook door de kwantiteit en de uitvoering van het aanbod.

In aanloop naar de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book is weer een Flonkergood samengesteld, dit keer met thema ‘Thuus’. Voor deze verhalenbundel met bijdragen van streektaalschrijvers werden meer verhalen dan ooit ingestuurd, namelijk 55 stuks. Daarvan staan 23 verhalen in het kadobuukske, dat op het Waeketreffen wordt gepresenteerd.

Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers