De afgelopen jaren vond vanuit ‘Oude IJsselstreek Weet van Water’ de actie ‘Tegel eruit, boom erin’ plaats. Alle kernen in de gemeente konden zich postcode voor postcode opgeven voor een gratis boom. Op 2 maart was het laatste uitdeelmoment bij Venhorstplant in Megchelen en kregen ook de inwoners in Breedenbroek en Voorst op verzoek een boom. In totaal zijn er vanaf 2020 ruim 3.000 bomen uitgedeeld.

De gemeente wil met de bomenactie het groene karakter in de gemeente zo veel mogelijk uitbreiden. Inwoners kunnen helpen door in hun tuin ruimte te maken voor een boom. Bomen maken onze omgeving groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast. Daarnaast bieden ze kleine dieren en insecten voedsel en veiligheid.

De gemeente en het waterschap hebben samen een zogeheten klimaatatlas gemaakt. Deze atlas maakt duidelijk op welke klimaateffecten we ons moeten voorbereiden. Zo is er een kaart die aangeeft in welke gebieden het op tropische dagen extra heet aanvoelt. Een boom helpt om het wat koeler te maken.

© Foto: RTV Ideaal (archief)