De gezondheidsrisico’s voor omwonenden rond de steengroeve van Sibelco in Winterswijk zijn zeer klein. Die conclusie trekt de GGD Noord- en Oost Gelderland na verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar de depositie van gevaarlijke stoffen en zware metalen rond de steengroeve. Dit gebeurde op verzoek van onder meer omwonenden, provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk, zo weet Omroep Gelderland.

De onderzoeken zijn in de zomer en het najaar van 2022 uitgevoerd door een ingenieursbureau en de Omgevingsdienst. Uit het depositie-onderzoek blijkt dat, in vergelijking met andere gebieden in Nederland, sprake is van een verhoogde neerslag van enkele metalen. Op één locatie is een loodgehalte van twee keer zo hoog gemeten, dat een gezondheidsrisico kan opleveren bij hele kleine kinderen.

“De overschrijding van de loodnorm op deze locatie is gering en is berekend voor een zeer ongunstige situatie, een kind van één of twee jaar oud dat 260 dagen per jaar op die ene plek buiten speelt”, zo valt in het rapport van de GGD te lezen. Ook is volgens de gezondheidsdienst niet één op één te zeggen dat alleen Sibelco de oorzaak is van het probleem. “Het is aannemelijk dat de neerslag een gevolg is van lokale bronnen en van bronnen op grote afstand in Nederland en Duitsland.”

© Foto: Sibelco