©️ Foto: REGIO8

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilometer lange reis naar het westen van Oekraïne. Samen met drie collega’s en de stichting Brandweer Zonder Grenzen brengen ze materiaal en kennis naar hun Oekraïense collega’s, aan de rand van het oorlogsgebied.

“Het is toeval dat zij mij hiervoor gevraagd hebben, ik moest er wel even over nadenken”, zegt Albert Wichers, vrijwilliger bij het brandweerkorps in Gorssel. “Het is wel spannend en afwachten hoe dingen gaan lopen.” Mede-vrijwilliger Rick Bruggeman ziet de reis vooral als een eer, hij is blij dat hij brandweerlieden in het door oorlog getroffen gebied kan helpen: “Het is een stukje waardering voor de collega’s daar, die jongens zijn dag en nacht aan het werk.”

De mannen zijn zich er van bewust, dat reizen naar een land in oorlog altijd risicovol kan zijn. Toch verzekert Susan Bruggeman van Brandweer Zonder Grenzen dat de eindbestemming, de plaats Lutsk, veilig is. “Wij hebben een contactpersoon die al daar is, die houdt ons op de hoogte over de stand van zaken daar”, aldus Bruggeman, geen familie van de brandweerman.

De Gorsselse mannen nemen een tankautospuit, personenbus en een officiersvoertuig mee. “Die zijn helemaal volgepakt met zowel medische als brandtechnische spullen”, vertelt Wichers. “Wat ik weet zijn dat zo’n zestig brandweerpakken en helmen.” Rick Bruggeman verzekert dat de spullen goed zijn, ondakns dat ze in Nederland niet meer worden gebruikt: “Hier is er gewoon een afschrijvingstermijn, daar kunnen spullen nog wel tien jaar mee.”

Brandweer Zonder Grenzen heeft al meer ervaring met soortgelijke reizen, ook ver buiten Europa. “Vorig jaar zijn wij naar Paraguay (Zuid Amerika, red.) geweest, daar is ook een container vol materiaal heengegaan”, legt Bruggeman uit. “Daar hebben wij dingen weggegeven en gesprekken gehad, wij zijn echt voor de lange termijn relaties met die landen.”

Zondag zijn Wichers en Bruggeman gestart aan hun lange reis naar Oekraïne. “Bijzonder is het zeker, hoe dichter je bij de grens komt hoe meer gezonde spanning er op zal treden”, verwacht Bruggeman. “Ik laat het op me af komen, meer kan je toch niet doen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8