A troubled young man walking into the light

Op zaterdag 24 juni luiden de “Grootouders voor het Klimaat” symbolisch de noodklok. In Lochem zullen om 12 uur de klokken van de Gudula-kerk luiden om aandacht te vragen voor deze actie en de regering te bewegen snel stappen te nemen met maatregelen om de klimaatveranderingen te beperken. Soortgelijke acties vinden die dag plaats door heel Nederland.

Acht jaar geleden, op 24 juni 2015, deed de rechter uitspaak in de door Urgenda aangespannen klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat, waarin deze werd opgelegd de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent te verminderen vóór 2020. Sinds het voorjaar 2022 komt ook een steeds groter groeiende groep grootouders uit de regio Deventer-Gorssel-Zutphen één keer per twee maanden bij elkaar om zorgen te delen en inspiratie op te doen. Zo kwam bij een bijeenkomst het gesprek al eens opgang op de uitdaging om een goed klimaatgesprek te voeren. Met je kinderen of kleinkinderen of met je buren of vrienden zonder belerend over te komen.

De Grootouders voor het Klimaat zijn gestart in het najaar van 2016. De Grootouders is een actiegroep die zich inzet voor een beter klimaat voor toekomstige generaties. In een achttal landen is inmiddels al een beweging van Grandparents for Climate gestart. In Nederland zijn de Grootouders voor het Klimaat actief met Pleinbijeenkomsten, voorleesacties, lezingen/webinars, lokale acties en natuurlijk door ondertekening en uitreiking van het Manifest.

© Foto: Lochem Energie