De grootschalige opknapbeurt van het dorpshart van Steenderen uit het Vitale Kernen-project is in volle gang. Bronckhorst heeft meer dan een miljoen euro geïnvesteerd om te zorgen dat mensen niet meer alleen door het dorp rijden, maar er ook willen verblijven.

“Je moet veel meer kunnen recreëren, hier op het marktplein is het idee dat kinderen speelaangelegenheden krijgen en dat er wat meer ruimte is voor kunst, waar je echt kunt verblijven”, legt wethouder Emmeke Gosselink uit. “Dat is heel erg belangrijk om de leefbaarheid in de kern goed te houden.” Het project houdt in dat inwoners vanaf het begin van het proces in een werkgroep kunnen meepraten. Hengelo, Vorden en Zelhem volgen hetzelfde traject. “Deze plannen zijn van het dorp, de Vitale Kernen-werkgroep heeft er heel veel tijd ingestopt en een wensenboek gemaakt”, vertelt de wethouder. “Daar hebben wij aan meegeholpen, maar het is echt vanuit de Vitale Kernen.”

“Dat wensenboek was zeer ambitieus”, vertelt Rieks Eggens van de werkgroep. “En de portemonnee van de gemeente is niet oneindig, dus ze zeiden ‘kies er drie uit’ en dat is nu begonnen.” Fase één in Steenderen is het aanpassen van de J.F. Oltmanstraat en enkele zijstraten, dit werk is naar verwachting in april afgerond. “Dan begint in het najaar de aanpak van het markplein. Vervolgens, maar dat is een wens van de Vitale Kernen-werkgroep, om nog een derde fase te gaan doen. Daarvoor moeten we nog richting de raad en de plannen verder uitwerken.”

“Het derde plan is de andere doorgangsweg, van Steenderen naar Toldijk, die zouden we ook graag een face-lift geven”, aldus Eggens. Zowel wethouder Gosselink als de lokale werkgroep Vitale Kernen hebben vertrouwen in een leefbare toekomst in Steenderen. “Naast de ontwikkeling op het marktplein wordt ook café Heezen opgeknapt en we hopen dat dat heel mooi samenvalt, met een mooi terras”, vertelt Gosselink. “Dat kan Steenderen denk ik heel wat brengen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8