© Foto: PR

Op 4 april jl. organiseerde de Koppelkerk de VPRO Tegenlicht Meet Up: Zorgen voor de jeugd. Onder leiding van moderator drs. Annemarie Profittlich spraken Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Tommy Roosendaal (Workmate Company) met betrokken en experts in het publiek. Daarbij kwamen uitdagingen naar voren, maar ook interessante voorstellen voor oplossingen.

Stichting Koppelkerk in Bredevoort organiseert in samenwerking met VPRO Tegenlicht een maandelijkse programmareeks: de Tegenlicht Meet Up. Een discussieavond naar aanleiding van een Tegenlicht-documentaire.

De Meet Up op 4 april bouwde voort op de korte Tegenlicht-documentaire “Chaos in de Jeugdzorg” over hoe het anders kan: hoe kunnen jongeren zo goed mogelijk begeleid worden naar een passend level van zelfstandigheid? Wat is daarin de taak van de overheid, de jeugdzorg en de professionals?

Uit de opkomst in de Koppelkerk bleek dat dit onderwerp leeft in de regio bij veel inwoners en (ervarings)deskundigen. De gespreksleider Annenmarie Profittlich heeft een lange staat van dienst in Jeugdzorg en Geestelijke Gezondheidzorg. Zij is bestuursvoorzitter bij GGnet en ook in die rol zeer actief in de vernieuwing van de (geestelijke gezondheid)zorg, vooral in de Achterhoek. Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, woordvoerder o.a. Jeugdzorg) vraagt al jarenlang aandacht voor misstanden in de Jeugdzorg bij de verantwoordelijke Ministers en volksvertegenwoordiging. Tommy Roosendaal is manager Workmate Company, dat zich met ambulante hulp, leerwerktrajecten, arbeidsmatige dagbesteding richt op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in de Achterhoek.

Er werden tijdens de Meet Up ervaringen en gedachten gedeeld, wat leidde tot verrassende ideeën en inzichten. De deelnemers aan de Meet Up waren het erover eens dat we moeten werken aan de versterking van de sociale basis: de toegang tot geld, tot zorg, tot (informele) hulp bij opvoeding, een fiets of zwemles voor een kind in een arm gezin. Tegelijk is het besef dat kinderen veel aankunnen belangrijk. Weinig geld hebben betekent niet automatisch een slecht leven; een leven waarin de agenda en de klok minder leidend is, kan zeker bijdragen aan het geluksgevoel. Evengoed hangt levensverwachting sterk samen met afkomst, financiële positie en opleiding. Wat voor iedereen nodig is: oprechte aandacht.

Op de website van de Koppelkerk is een uitgebreid verslag van deze Meet Up te vinden, evenals het programma voor toekomstige bijeenkomsten.